Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Glenn Philips, BelOrta:

"Introductie oerkomkommer, moeilijke periode voor vleestomaten"

Tholen - "Het aanbod van Belgische meloenen breidt ieder jaar uit," vertelt Glenn Philips van BelOrta. De veiling introduceerde de Belgische meloen, onder de naam BelOmelon, zo'n 3 jaar geleden. "We merken dat steeds meer telers het oppakken. Het areaal breidt elk jaar uit en met het mooie weer van de laatste tijd krijg je mooie, zoete meloenen met een hoge brix-waarde. Deze valt inmiddels in de smaak bij het grote publiek."

Concurreren met import
Toch moesten de consumenten en handelaren wel even wennen aan meloenen van Belgische oorsprong. "Mensen hebben vaak het beeld van Belgische meloenen, of tomaten, dat deze anders smaken dan het product uit de zuiderse landen. Dit is natuurlijk onzin, want onze zon is hetzelfde als de zon die ze in Spanje in de lucht hebben staan.  Dit zorgt ervoor dat ze zeker niet onder doen voor het Spaanse of Franse product en we op de binnenlandse markt goed kunnen concurreren met het importfruit. Een andere zeer belangrijke troef is dat we RTE kunnen oogsten. De tijd tussen oogsten en het schap is veel korter dan bij de import."

Inmiddels worden de Charentais-meloenen gekweekt bij meerdere telers. "Dit zijn voornamelijk aardbeientelers, die meloenen erbij doen. Het systeem voor de teelt van beide soorten fruit is vergelijkbaar, waardoor dit ideaal samen gaat." Het aanbod is op het moment dan ook voldoende om aan de vraag op de Belgische markt te voldoen. "We zullen niet te veel bij gaan planten, want de vraag moet het aanbod wel aan kunnen. Als de binnenlandse markt oververzadigd raakt, heb je er niks aan. We zullen het niet exporteren, omdat het aanbod in het buitenland voldoende is van product aldaar. Bij te veel aanbod houden we dus product over, maar voor de mensen die lokaal prefereren, is er nu een meloen die minstens net zo lekker is als de meloenen uit het buitenland."

Oerkomkommer
Het succes van de meloenen is een voortvloeisel uit een traject van de veiling om steeds nieuwe producten op de markt te brengen. "Uiteraard doen we dit alleen met producten waar we potentie in zien. Vanuit een samenwerking met proeftuinen gaan we kijken wat er in België mogelijk is. Vervolgens gaan we kijken of er interesse is vanuit telers om ermee te werken en of de consument het oppakt. Zo beginnen we met een kleinere oppervlakte en wanneer het aanslaat, zal het steeds verder uitbreiden."

Via deze weg heeft BelOrta recent ook de oerkomkommer onder de naam Kombro geïntroduceerd. "Dit is een iets hardere komkommer, die ideaal is voor verwerking in bijvoorbeeld wokgerechten. Dat doe je met een normale komkommer toch minder. Al is de oerkomkommer ook zeer lekker om rauw te eten, met een echte uitgesproken komkommersmaak. De oerkomkommer verschijnt dit jaar voor het eerst op de klok. Nu zullen we kijken of deze aanslaat, maar dat is nu nog even koffiedik kijken." 

Moeilijke periode voor vleestomaten
Wat betreft de vruchtgroenten blijft het een uitdagend seizoen voor, met name, de telers. "Het aanbod is mooi, maar de hitte heeft voor een aantal producten voor de nodige problemen gezorgd. Vleestomaten gaan een moeilijke periode tegemoet. Omwille van de hitte verwachten we bovendien dat de productie de komende weken stilaan wat gaat minderen. Daarnaast zouden de prijzen door de teeltkosten hoger mogen verkopen voor de telers. Deze onzekerheid zorgt dat de telers al aan het schuifelen zijn wat het najaar gaat geven. De keuzes moeten nu gemaakt worden wat er geplant wordt en dit is niet voor iedereen even makkelijk", besluit Glenn.

Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)15 55 11 11
info@belorta.be  
www.belorta.be