Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

In eerste helft van 2022 weer meer Turkse export verse groenten en fruit

In de eerste helft van dit jaar is de Turkse export van verse groenten en fruit verder gegroeid. In de eerste zes maanden van dit jaar kon er 2,5 miljoen ton worden uitgevoerd tegen 2,3 miljoen ton in de eerste helft van het vorige jaar. Over heel 2021 werd er met 5,1 miljoen ook al veel meer uitgevoerd dan de 4,5 miljoen ton in heel 2020. Jan Kees Boon van Fruit and Vegetable Facts maakte onderstaande analyse.

Opvallend is dat de export naar Rusland, Turkije ’s belangrijkste afnemer van verse groenten en fruit, met 10% afnam. In 2021 kon er nog een record hoeveelheid van 1,5 miljoen verse groenten en fruit naar Rusland worden uitgevoerd.

Irak is de tweede afnemer van Turkse groenten en fruit. In de eerste helft van dit jaar is er volgens het Turkse CBS (Turkstat) veel meer naar Irak uitgevoerd dan in de eerste helft van vorig. Toch wel opvallend is dat de export naar de derde afnemer Oekraïne in de eerste helft van dit jaar vrijwel even groot was als in de zelfde periode van vorig jaar. De export naar andere landen liet ook een wisselend beeld zien: Syrië +10%, Roemenië -14%, Duitsland -10%, Bulgarije -3%, Georgië +22% en Iran -66%.

De export van Turkse verse groenten en fruit naar alle EU27-landen samen bleef in de eerste helft van dit jaar met iets meer dan 500.000 ton op precies hetzelfde niveau als vorig jaar in de eerste jaar helft. Overigens bleef de waarde van de Turkse export van verse groenten en fruit uitgedrukt in dollars wel achter bij die in de eerste helft van vorig jaar. 

De exportwaarde van alle goederen was in de eerste helft van dit jaar ook weer uitgedrukt in dollars wel groter dan in dezelfde periode van 2021. Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn de drie belangrijkste afnemers van Turkse goederen. China en Rusland zijn de belangrijkste leveranciers van alle goederen aan Turkije. Met name de import uit Rusland uitgedrukt in dollars groeide enorm, nl. naar 28 miljard dollar. Dat is praktisch evenveel als in heel 2021.                 

Vooral citrus uitgevoerd
Voor de Turkse export van verse groenten en fruit is mandarijnen het belangrijkste product. In de eerste helft van het jaar groeide de export van dit product fors. Dat geldt ook voor het tweede product citroenen. Daar stond wel een kleinere export van tomaten tegenover. De export van appelen en uien liet weer een plus zien. Er konden in de eerste helft van het jaar wel erg veel Turkse sinaasappelen worden uitgevoerd en dan vooral naar Irak. Dit verklaart voor een deel de grote van de export naar dat land, maar ook van andere producten werd er veel naar Irak uitgevoerd, zoals citroenen, mandarijnen, uien granaatappel en appelen.

10% minder naar Rusland, maar grote verschillen per product
De kleinere export naar Rusland lag niet aan de export van de belangrijkste twee producten mandarijnen en citroenen. Daarvan werd er in de eerste helft van het jaar veel meer geleverd aan Rusland dan in de eerste helft van 2021. Veel minder werd er naar Rusland uitgevoerd van perziken, sinaasappelen en tomaten. De Turkse appelexport naar Rusland liep daarentegen wel weer goed.

Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com  
fruitvegfacts@gmail.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven