Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gasprijs schiet door na nieuwe aankondiging sluiting Nord Stream 1

Crisisupdate: "Rutte geef gas"

In het weekend waarin tuinders met de protestboodschap 'Rutte geef gas' de aandacht trokken tijdens de passage van de Ronde van Spanje door Nederland liet het Russische staatsgasbedrijf weten dat de gaskraan weer een paar dagen dichtgaat. Het resulteert in nieuwe stress op de energiemarkt en vanochtend een prijs die hard richting de grens van 300 €/MWh gaat. In deze crisisupdate meer hierover.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 19 augustus op de Title Transfer Facility. Vanochtend vroeg schoot de gasprijs al even over de grens van 295 €/MWh heen. Bekijk hier de actuele cijfers. 

 

Tuinders blokkeerden in Gameren kort de weg, maar het Vuelta-peloton kon later op zaterdagmiddag gewoon doorrijden. De oplettende kijker zag de vrachtwagen met de protestboodschap langs de weg staan. 


Beeld uit de tv-uitzending van zaterdag 20 augustus

Op Twitter kondigde het Russische staatsgasbedrijf Gazprom vrijdag een nieuwe tijdelijke sluiting van gaspijpleiding Nord Stream 1 aan. De leiding gaat drie dagen dicht voor onderhoud. Daarmee komt er opnieuw even geen gas deze kant op. Na het onderhoud wordt de aanvoer tot maximaal 20% van de maximale capaciteit weer opgeschroefd. Dat is het leveringsniveau van de afgelopen weken.

Afgelopen week was er in Nederland nog twijfel over het verder dan 80% vullen van de gasopslagen. Het kabinet maakte vrijdag bekend dat toch te gaan doen en financieel bij te springen om het hele dure gas alsnog de grond in te stoppen, als wintervoorraad. Het kabinet zegt nu 'de gasbergingen zo veel mogelijk' te willen vullen, tot 'ruim boven het Europese doel van 80%'. 

Om de berging Bergermeer verder te vullen zodat er komende winter voldoende gas is, trekt het kabinet 10 miljoen euro extra uit. Dat geld is onder andere nodig omdat het commercieel niet interessant is om de bergingen te vullen als de zomerprijzen hoger liggen dan de winterprijzen. Naast de 10 miljoen euro extra, wordt ook de resterende 200 miljoen euro gebruikt die eerder gereserveerd was voor een subsidieregeling voor het vullen van Bergermeer tot 68%. Al deze kosten worden met een heffing doorberekend aan de gasgebruikers. 

Voor het vullen van de gasopslag Bergermeer wordt deels gebruik gemaakt van de ongebruikte capaciteit waar Gazprom recht op heeft. Die ruimte mag gebruikt worden als Gazprom daar zelf geen gebruik van maakt, zegt men in Den Haag in het persbericht over het opslagbesluit. 

In België maken telers zich net als in Nederland zorgen over de winter. De Tijd sprak telers en merkte dat er zorgen zijn over een aangescherpt afschakelplan. De Boerenbond is druk bezig duidelijk te krijgen welke prioriteit land- en tuinbouwbedrijven krijgen.  Bovendien maken telers zich zorgen over hun energiecontract. Kan een teler nog rendabel elektriciteit leveren als het gas plots veel duurder wordt? Lees hier het hele verhaal. 

In een Kamerbrief informeren minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) de Tweede Kamer over onder meer het bovengenoemde besluit 'en ook over vorderingen met de bouw van een LNG-installatie. Vergunningverlening voor een drijvende installatie in het Eemshavengebied in Groningen loopt vertraging op. Ook technisch zijn er problemen, onder meer met elektriciteitsvoorziening. Tijdelijk zal de installatie op gas moeten gaan draaien. Het kabinet vraagt het lokaal gezag onder meer de NOx-emissie die daarbij vrijkomt te gedogen in het belang van de galsveringszekerheid. 

Den Haag stopt ondertussen vanaf 10 oktober 2022 met het gedogen van overheden die opdrachten gunnen aan Russische partijen. Dit is in lijn met het vijfde Europese sanctiepakket dat in april dit jaar werd afgesloten. Alleen in heel bijzondere gevallen kunnen aanbestedende diensten ontheffing krijgen van deze sanctieregels, zo valt te lezen in het Haagse bericht. Het gaat dan bijvoorbeeld om producten of diensten die strikt noodzakelijk zijn en alleen door Russische partijen geleverd kunnen worden.