Britse kasgroenteproductie valt stil, enorme stijging import uit Nederland

Ongeveer de helft van de telers in de Britse Lea Valley, een grote 'groentenvallei' die de hoofdstad Londen van verse tomaten, paprika's en komkommers voorziet, heeft dit jaar niet of minder geplant. Met de doorstijgende energieprijzen zijn de vooruitzichten nóg slechter. NRC nam een kijkje in de regio.

De krant sprak onder meer met Lee Stiles, secretaris van de lokale tuinbouwkoepel Lea Valley Growers Association. Volgens hem zijn alle slatelers in de vallei ermee opgehouden. Samen zijn ze goed voor 5 procent van het aanbod in het VK. De telers proberen hun bedrijf te verkopen. Geen van de bij de tuinbouwkoepel aangesloten telers is van plan eerder dan in februari 2023 te gaan zaaien. Ook afgelopen winter was het al zo dat in februari heel veel telers nog niet hadden geplant. Destijds naar schatting 60-70%. 

Importafhankelijkheid
Voor komkommer en paprika is volgens de krant uiteindelijk de helft dit jaar niet geplant, terwijl de regio in 2020 nog goed was voor 75 procent van het totale Britse aanbod. Als gevolg van de lagere Britse productie is de import uit Nederland gestegen. Tussen mei 2021 en mei 2022 steeg de import uit Nederland met 59,3 procent, haalt de krant cijfers van het Observatory of Economic Complexity aan. De export daalde met 69,3 procent. 

Zoals ook in bijvoorbeeld Nederland wijzen telers in de vallei op de te lage verkoopprijzen voor hun product. De krant spreekt Jimmy Russo van Valley Grown Salads. Hij wijst erop dat de retailers volgens hem nog niet echt bereid zijn op hun marges in te teren. 

Een ander probleem is dat de glastuinbouwsector in het VK nauwelijks overheidssteun krijgt. Dat is er een traditie, weet de krant. Het meeste subsidiegeld gaat naar de vee-industrie en andere landbouwsectoren. 

Lees het hele uitgebreide verhaal in NRC hier (€). 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven