Kortere daglengte en spectrum met lage fytochroombalans gunstig voor belichte paprikateelt

In tegenstelling tot een traditionele onbelichte paprikateelt, treden er in het voorjaar bij een jaarrond belichte teelt soms problemen op met chlorose, lagere verdamping en fotosynthese en moeizame strekking. Op grond van de toenemende lichtsom in het voorjaar zou een hogere productie worden verwacht dan werkelijk wordt behaald. Of dit ook zo is, onderzocht Plant Lighting. Alex Boonman en Sander Hogewoning van dat bedrijf uit Bunnik geven een update op Kas als Energiebron.

Bij Plant Lighting in Bunnik is een experiment uitgevoerd in klimaatcellen waarin paprika werd geteeld onder LED-belichting met verschillende spectra en daglengtes. Per behandeling was het teeltoppervlak 5 m2 en er waren negen weken oogst in de proef. Belichting met een lange daglengte met relatief lage lichtintensiteit is gunstig vanwege lagere investeringskosten en het deels invullen van de warmtevraag wanneer het donker is. In deze proef werden 18 uur daglengte en 15 uur vergeleken. Onder 15 uur bleek huidmondjesgeleiding, verdamping en totale opbrengst hoger te zijn dan onder 18 uur.

Uit het spectrumonderzoek kwam naar voren dat een kortere daglengte en een spectrum met voldoende lage PSS (de waarde waarin de fytochroombalans wordt uitgedrukt) gunstig bleken voor belichte paprikateelt. Lees hier op Kas als Energiebron meer over het onderzoek, dat een vervolg heeft gekregen bij het Delphy Improvement Centre en ook bij Plant Lighting. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven