Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-cijfers week 32

Hoogste komkommerprijzen op Duitse groothandelsmarkt voor import België en Nederland

Meer dan de helft van het komkommeraanbod op Duitse groothandelsmarkten kwam afgelopen week van eigen bodem. Duitse groene vruchten werden net iets minder in prijs gewaardeerd dan importproduct uit België en Nederland.

Voor Nederlandse komkommers geldt dat hier de prijzen in augustus hoger liggen dan vorig jaar. Dat is sinds eind juni al het geval, maar de afgelopen weken slaat de balans nog net iets verder uit in het voordeel van 2022. 

De hoge prijzen, ook op bijvoorbeeld de Vlaamse klok, zijn het gevolg van moeilijke teeltomstandigheden, schrijven analisten van de Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE) in een weekupdate over week 32. Telers kampen bijvoorbeeld met een nieuw virus, overgedragen door luis. Het Cucurbit Aphid-Borne Yellow virus (CABYV) werd in juni opnieuw gevonden in kassen. Een Belgische teler beklaagt zich er ook over. Hij ziet dat besmette planten in zijn kas niet of nauwelijks nog vruchten produceren en spreekt van een meer dan gehalveerde oogst. 

Ook zien BLE-analisten dat de hogere kosten in de hele keten doorgerekend worden tot aan de eindgebruiker.