Stijgende luchtvrachtkosten belemmeren export chilipepers uit Ghana

Ghanese exporteurs van chilipepers en andere groenten maken zich zorgen over de stijgende vrachtkosten van internationale luchtvaartmaatschappijen - een fenomeen dat de export naar de markten van de EU en de VS afschrikt, terwijl de vraag naar deze producten toeneemt. Wegens hun bederfelijkheid worden groenten en fruit het best per vliegtuig vervoerd.

Maar de huidige vrachtkosten voor een kilo chilipeper, sjalotten, okra's en andere groenten zijn met meer dan 50% gestegen. Momenteel kost een ton chilipeper die per internationale vracht naar de EU wordt vervoerd de plaatselijke exporteur niet minder dan US$ 2.000, terwijl de vrachtkosten naar het VK nog hoger liggen.

Naast tomaten en uien is de chilipeper een van de drie belangrijkste groentegewassen in Ghana, zowel wat het areaal als wat de waarde van de oogst betreft, met een aanzienlijk potentieel voor exportinkomsten. Ondanks de vooruitzichten kunnen lokale telers minder dan 40% van de haalbare opbrengsten van de chiliproductie per jaar halen.

Bron: ghanaweb.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven