Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ary van der Waal is met passie verknocht aan de klok

Tholen - Wanneer iemand lang in dienst is bij dezelfde werkgever mag deze bij wijze van spreken tot de inventaris van het bedrijf gerekend worden. Ary van der Waal werkt al 55 jaar met een ander inventarisstuk: de veilingklok. “Veilingmeester zijn bij The Greenery is gewoon fantastisch, elke morgen zeg ik: ‛Fijn dat ik hier mag zitten.’ De klok is voor mij nummer 1", zegt hij in het juninummer van vakblad Primeur.

In die 55 jaar is Ary ook weleens plichtsgetrouw achter de klok gekropen. “Soms voelde ik me helemaal niet lekker en heb ik toch achter die klok gezeten. Omdat je tijdens het veilen helemaal niet aan ziek zijn kunt denken was het daarna altijd nagenoeg weer over,” vertelt hij. Ary spreekt nog altijd vol vuur over de klok en denkt nog niet aan stoppen. Op zijn jubileum gaf hij tijdens de feestelijke onthulling van zijn ‘Waalkamer’ aan nog wel 5 jaar door te willen gaan.

Met wilde haren rondrijden op een Puch
Ary is op zijn 15e al aan de klok verknocht geraakt. Hij had geen zin in de schoolbanken, maar vond het wel leuk om op de veiling aan de slag te gaan en startte daar als administratief medewerker op veiling Zwijndrecht. “Ik reed liever met mijn wilde haren rond op mijn Puch en speelde gitaar. Mijn haar is wel korter nu en ik speel nu heerlijk golf,” lacht Ary. In de avonduren leerde hij door totdat hij het vwo-diploma ook op zak had. En, ondertussen maakte hij ook carrière binnen de veiling en de sales en is blij met The Greenery als werkgever. Ary: “Die bestaat uit een fantastische directie, ICT, salesteam en natuurlijk onze telers, ze hebben mij altijd ondersteund en gedragen.”

Autoriteit hebben én toch aardig zijn
Veilingmeester of afslager zijn, is niet voor iedereen weggelegd, zeker in de tijd vóór de digitalisering. “Je werkt met veel mensen en geld en daarbij is er altijd spanning. Ik heb vroeger heel wat afslagers opgeleid. De grootste kerels zijn soms na een paar weken huilend bij de klok  weggelopen. Op de veiling zijn allerlei ongeschreven wetten en regels. Als veilingmeester moet je een bepaalde autoriteit hebben en toch ook aardig zijn, dus soms ben je heel streng en een andere keer meegaand. Fouten kan iedereen maken, ik ook, maar conflicten daarover wil je vermijden, want het doel is producten zo snel mogelijk en tegen een zo hoog mogelijke prijs verkopen. De klanten willen na hun aankoop ook zo snel mogelijk hun gekochte product naar hun afnemers brengen.”

Voor telers het maximale eruit halen
Als veilingmeester bepaalt Ary de startprijs. Een spannend moment waarbij hij geen inschattings- en  typfout mag maken. “Ik ga puur op mijn gevoel af én ben een control freak. Door scherp te zijn en jezelf telkens te controleren lukt het me meestal nog om iedereen voor te zijn als ik een verkeerde prijs intyp. Zo niet, dan moet het over, want uiteindelijk is het geld van de tuinder en ik wil altijd dat die telers het maximale krijgen dat eruit te halen is. Het kan echter heel raar lopen. Kassperziebonen kunnen bijvoorbeeld op maandag voor 3 euro per kilo op de klok gaan en op vrijdag doen ze 12 of 13 euro per kilo.”

Alles is ontstaan vanuit de klok
Ook al zijn de klok en Ary inventaris, ze zijn zeker niet stoffig. “Recent hebben we een webshop toegevoegd. Digitaliseren is de toekomst. Als The Greenery zijn we hierin voorloper van de vernieuwing geweest met veilen op afstand. Stel je voor met corona dat iedereen nog naar de afmijnzaal had moeten komen, dan waren we verloren geweest.” Ondanks alle veranderingen heeft de klok zijn waarde weten te behouden. “Alles is ontstaan vanuit de klok. Tegenwoordig speelt de klokprijs nog een belangrijke rol in verkoopondersteuning,” sluit Ary zijn verhaal enthousiast af. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

 

Voor meer informatie:
Ary van der Waal
LinkedIn-pagina