Stefan Duyf switchte van topsport hockey naar topsport in AGF

Tholen - Hoewel zijn vader, een voetbalfanaat, hem op jonge leeftijd probeerde te enthousiasmeren voor die sport, koos Stefan Duyf intuïtief voor hockey. Daar kon hij 32 jaar zijn ‘ei’ kwijt. Hij ontwikkelde zich eerst als talentvolle speler en later als trainer/coach op topniveau. Twee maanden geleden switchte hij naar een andere topsport, werken bij Aartsen.

Stefan voelde al heel jong aan bij welke sport zijn passie ligt. “Soms weet je gewoon: dit voelt goed!  Toen ik een sport mocht uitkiezen, heeft mijn vader me eerst naar allerlei sportclubs meegenomen. Pas toen ik op de hockeyclub ging kijken, leek dat me wel iets. Het is me dus niet met de paplepel ingegoten, maar iets waar ik zelf blijkbaar voor heb gekozen,” blikt Stefan terug op zijn 7-jarige zelf in het juninummer van vakblad Primeur. Die jeugdige klik leidde tot een 32-jarige carrière in hockey.

Hij schopte het rond zijn 21ste tot het Nederlands jeugdelftal, maar had ondertussen ook gemerkt dat hij niet alleen veel plezier had in het spelen zelf, maar ook in het begeleiden van mensen en teams. Stefan: “Toen ik 25 werd heb ik ervoor gekozen om in de overgangsklasse, toen het een-na-hoogste niveau, te gaan spelen en dit te combineren met trainen/coachen om me daarin verder te ontwikkelen. Ik ben 13 seizoenen betrokken geweest bij BHV Push in Breda, heb daar diverse jeugdteams gecoacht en was uiteindelijk 3 seizoenen eindverantwoordelijk bij Heren 1. Daarna werd ik aangesteld als hoofdtrainer/coach bij Dames 1 van HC Oranje-Rood in Eindhoven. Momenteel werk ik nog als bondscoach bij de KNHB voor het Nederlands jongens U18 team.”

Stefan besloot begin dit jaar echter te switchen naar een baan in de burgermaatschappij en werd aangenomen als People manager bij Aartsen. “Hockeycoach zijn vraagt veel, maar biedt weinig zekerheden. Je krijgt bijvoorbeeld geen vast contract, geen pensioen, geen vakantiedagen, etc. Ik heb het werk altijd gedaan puur omdat ik gek ben op het spel, maar inmiddels ben ik vader van een tweeling van 2,5 jaar oud, mijn vriendin en ik hebben een koophuis en dat maakte dat ik toch graag meer zekerheden wilde inbouwen in ons leven.”

In overleg met Aartsen kon Stefan zijn werkzaamheden voor de hockeybond nog blijven combineren, maar toch zet hij aan het einde van dit seizoen daar een punt achter. “Deels vind ik dat heel jammer en bloedt mijn hart als sportman, maar wil je privé en werk in balans houden, dan kun je niet ook nog mee op trainingskampen en de tactieken van de komende wedstrijden helemaal doordenken.”

Poppetjes op de juiste plek
De overstap van de hockeysport naar Aartsen bevalt overigens heel goed en heeft iets herkenbaars. “Bij Aartsen doen we ook aan topsport. Niet in conditietraining of wedstrijden, maar in werk- en prestatiedruk zeker wel. De sportwereld en het bedrijfsleven hebben meer overeenkomsten. Een belangrijke is bijvoorbeeld dat het er in beide gevallen om gaat het maximale uit een team te halen. In sport gebeurt dat vooral door veel tijd te besteden aan training om vervolgens in een wedstrijd te pieken. In de zakelijke wereld gaat het om een constante prestatie en om een constante wedstrijd in het winnen van klanten.”

In beide gevallen is communicatie echter essentieel. Om goed te kunnen presteren, moet ieder poppetje in de organisatie of het team weten wat zijn specifieke rol is in het team en welke taken daarbij horen. Door goede communicatie kun je een hechte eenheid binnen een groep creëren. Als het juiste poppetje op de juiste plek op de juiste manier wordt aangesproken en aangestuurd, vallen de puzzelstukken op zijn plaats. Stefan: “Aartsen heeft een team van bijna 240 werknemers, verdeeld over verschillende filialen met allemaal eigen taken en afdelingen. Ik voel me geroepen om al die werknemers nog beter met elkaar te verbinden en verder te bouwen aan het succes. Om afdelingen letterlijk in contact te brengen en te houden en de informatie tussen al die personen te bundelen. Ik ben vanuit mijn achtergrond geen doorsnee hr-manager, maar vanuit mijn coaching skills hoop ik hierin een faciliterende rol te kunnen spelen. De kansen voor mij bij Aartsen zijn zo groot. Ik ben vastberaden daar een succes van te maken,” besluit Stefan. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Stefan Duyf
Aartsen
Stefan.duyf@aartsen.com
ww.aartsen.com 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven