Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tijdelijk langere daglengte leidt naar een aanzienlijk hogere opbrengst in cannabisteelt

Signify en Wageningen University & Research (WUR) hebben een lichtrecept vastgesteld waarmee de bloeiperiode van medicinale cannabis kan worden verlengd, met hogere opbrengsten tot gevolg. Door de belichtingsduur te verlengen van 12 naar maximaal 18 uur per etmaal, kan de opbrengst tot wel 20% verhoogd worden. Hierin is de timing essentieel. De verlenging moet ingezet worden in de pre-harvest fase en het juiste moment verschilt per cultivar.

Dr. Céline Nicole, senior plant specialist bij Signify: “Wij hebben nu een baanbrekend lichtrecept ontwikkeld en gepatenteerd waarmee we veilig de daglengte kunnen verlengen, zonder dat dit de bloei schaadt. Om dit met succes toe te kunnen passen, komt het heel erg aan op het juiste moment en de duur van de periode waarin je de lichtsom opvoert.” Langer belichten met een hogere oogst als resultaat betekent dat telers ook meer rendement uit hun LED’s kunnen halen en een betere return on investment.


Cannabisplant bij de oogst na een langere fotoperiode

Meerjarig onderzoek Signify & WUR
De nieuwe inzichten komen voort uit meerjarig gezamenlijk onderzoek van WUR en Signify, dat werd uitgevoerd in de onderzoeksfaciliteit in Wageningen. Hier wordt geëxperimenteerd met verschillende variaties in lichtintensiteit, -duur en spectrum. Het onderzoek richt zich op specifieke uitdagingen in de medicinale cannabisteelt, zoals het beheersen van de bloeitijd, uniformiteit van het gewas en gelijkmatigheid van de cannabinoïden.

Professor Leo Marcelis, die het onderzoek leidde en PhD-studente Wannida Sae-Tang begeleidde, zegt: “Het is fascinerend om te zien hoe een cannabis plant reageert op de verschillende aspecten van belichten, zoals: daglengte, intensiteit, dagelijks licht integraal, spectrum, richting, en hoe het inwerkt op de andere groei condities. Telers zullen daar tastbare voordelen van zien.” Nicole voegt daaraan toe: “Onze belichtingsstrategie om de fotoperiode te verhogen van 12 naar 18 uur met een installatie die 1000 µmol/m2/s levert, zou het gewas in de praktijk een licht som ervaren gelijk aan die van een belichtingsinstallatie van 1500 µmol/m2/s. En daarom zal de teler ook veel besparen op armaturen.”

Het optimale spectrum
De tweede belangrijke uitkomst uit het onderzoek betreft het lichtspectrum: het gebruik van bepaalde kleuren beïnvloed de kracht van de cannabinoïden. Ook al kunnen er geen vertrouwelijke details over het lichtrecept worden gedeeld, zijn WUR en Signify ervan verzekerd dat het zal helpen om een constant niveau van cannabinoïden te krijgen. Controleren van de kracht is essentieel bij de teelt van medicinale cannabis. Bepaalde kleuren uit het spectrum hebben effect op de kracht van de cannabinoïden en stellen deze veilig binnen een bepaalde bandbreedte, volgens Dr. Nicole.

Cannabisplant bij een foto periode van 12 uur

Van onderzoek naar toepassing
Volgens Dr. Nicole kunnen telers deze nieuwe kennis in praktijk brengen zodra zij met een nieuwe teeltcyclus beginnen. “Een van de gevolgen van langer belichten is dat je ook andere aspecten van de teelt aan moet passen, zoals klimaatbeheersing, irrigatie en bemesting. Uit ons onderzoek blijkt dat je vergelijkbare resultaten zult krijgen zolang je deze parameters aanpast naar de belichtingsduur.”

De laatste proef van het onderzoek wordt komend najaar uitgevoerd en afgerond. Daarna zal Signify meer informatie bekend maken over de uitkomsten.

Foto's: Wannida Sae-Tang

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: