kastemperatuur 6°C lager tijdens hittegolf bij Britse teler

Speciale isolatietechniek voor winter bewijst nut ook in zomer

Bij een Britse teler zijn succes een dubbele kamer en energiebesparend scherm geïmplementeerd. De combinatie van technieken stelt de teler in staat de productiecyclus van aardbeien normaal voort te zetten. Deze uitrusting kon, samen met koel- en mistsystemen, de thermometer in de kas met nog eens 4 tot 6°C doen dalen, zo deelt de Spaanse kassenbouwer J. Huete International. 

Te midden van een hittegolf en een van de warmste zomers in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk heeft een aardbeienteler zijn werk kunnen voortzetten terwijl anderen veel last hadden van de hittegolf.

De teler deed in 2021 een beroep op J. Huete International voor de bouw van zijn nieuwe kas, waarmee hij het hele jaar door aardbeien wilde telen en de normale winterkou wilde ontlopen. J. Huete International ontwierp en bouwde, samen met zijn lokale partner Penny Irrigation UK, een kas met klimaatapparatuur zodat hij het hele jaar door kon werken, ook tijdens de strenge winters die in dit gebied voorkomen.

Om de binnentemperatuur zo stabiel mogelijk te houden, installeerde het Spaanse bedrijf zijn dubbele wand van opgeblazen plastic, een voorziening die tot op heden uit energetisch oogpunt de best mogelijke bedekking vormt. Daarnaast heeft het ook schaduwschermen en een teeltsystemen voor teelt op goten toegevoegd.

Luchtfoto van de kassen gebouwd en ontworpen door J. Huete International

Hoewel deze hoge isolatie bedoeld was om in de winter een hogere temperatuur te handhaven dan de omgeving, kon niemand voorzien dat deze zomer de thermometers in het Verenigd Koninkrijk de 40°C zouden bereiken. Het dubbele afdeksysteem kwam dus opnieuw van pas, in dit geval om oververhitting in de kas te voorkomen, waar de temperaturen meer dan 6°C lager waren dan buiten. Dankzij dit simpele feit kon de teler aardbeien blijven leveren, in tegenstelling tot andere telers die hun oogsten zagen dalen als gevolg van de buitensporige hitte in Europa deze zomer.

Teamwork
Naast de dubbele plastic coating en de energiebesparende schermen konden ook technologische systemen zoals koeling of mist worden toegevoegd, waardoor de temperatuur zelfs met nog eens 4 tot 6°C kon worden verlaagd. Deze combinatie is zeer populair, vooral op het gebied van gewasbescherming. Deze combinatie is vooral populair in zeer warme landen, waar de temperaturen die tijdens de hittegolf van deze zomer werden geregistreerd, aan de orde van de dag zijn.

 

Voor meer informatie:
J.Huete 
marketing@jhuete.com 
jhuete.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven