Nieuw geel paprikaras zet regelmatig, ook onder moeilijke omstandigheden

Het nieuwste paprikaras van Enza Zaden is de E20B.0480, een gele blokpaprika. In diverse grotere proeven, komt het ras positief naar voren. Onder meer bij Montreahof in Berkel en Rodenrijs, zo deelt teler Stijn van de Ploeg. Bij het teeltbedrijf staat het ras op één hectare. De teelt loopt goed. “De plant kwam wat compacter binnen, maar wat opviel is dat hij een mooie kop geeft. Na de splitsing gaf de plant drie mooie gelijke stengels. Verder hadden we niet heel veel strekking, dus daardoor ook wat minder draaiwerk. Het topwerk is vergelijkbaar met een type als Florate.” 

Wat volgens het veredelingsbedrijf opvalt aan het ras, is onder meer de regelmatige zetting. Ook onder moeilijkere omstandigheden, zoals in dit voorjaar van dit jaar met minder licht, geeft het ras geen noemenswaardige kwaliteitsproblemen. Zelfs met een flinke plantbelasting, blijft de gele paprika E20B.0480 gemakkelijk en regelmatig doorzetten. Het ras heeft een goed uithoudingsvermogen en is veerkrachtig. Het gewas komt snel terug van een zware plantbelasting en de vruchten blijven tot het einde van de teelt grof. Daarnaast is de E20B.0480 intermediair resistent voor TSWV:0, wat een zekerheid geeft voor de teelt.

De vruchten zijn hard, hebben geen krimp en zijn goed houdbaar. Ondanks dat de vrucht grof is, levert het ras niet in op snelheid. De doorkleuring gaat namelijk snel. Dit zorgt ervoor dat het ras de eerste 10 kilo/m2 snel geeft. Vanwege de lichte vruchtkleur is het aan te raden om niet te groen te oogsten.

Irene van Schie van Enza Zaden ging op bezoek bij Stijn van de Ploeg van Montreahof B.V. Dat leverde deze video op. 

Compleet geel paprikaras
De gele blokpaprika E20B.0480 is resistent voor Tm: 0-2 en TSWV:0. Dit in combinatie met andere eigenschappen zoals de grofheid, de vruchtkwaliteit en de productie, maakt dat het een compleet ras is. Ook qua oogstprestaties valt E20B.0480 op. Dit wordt ook door Stijn ervaren. Zo zegt hij: “Wat ik fijn vind van de dit ras, is dat het een open gewas heeft. Hierdoor zie je de vruchten gemakkelijk hangen. Dit zorgt ervoor dat je er snel langs kunt met oogsten. Dit in combinatie met het feit dat het ras grove paprika’s geeft, maakt het mogelijk om veel kilo’s per uur te oogsten.”.

Voor meer informatie:

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven