Oogst van Chinese 'aardbeientomaten' steeg dit jaar met 20%-30%

Een nieuw tomatenras in de Chinese tomatensector trekt geleidelijk aan steeds meer aandacht. Dit ras wordt de "aardbeientomaat" (of "smaaktomaat") genoemd. De tomaat weegt gemiddeld zo'n 80-120 gram. Li Jianting van Jianan Agricultural Science and Technology (Shouguang) sprak onlangs over de ontwikkeling van dit nieuwe ras.

Volgens Li is de opbrengst van aardbeientomaten met 20-30% gestegen ten opzichte van vorig jaar. De tomaten zijn dit jaar ook uniformer van grootte en het suikergehalte is hoog. De kwaliteit en de smaak van de aardbeientomaten zijn verbeterd.

"Aardbeientomaten werden in 2021 voor het eerst op grote schaal geteeld. In vergelijking met vorig jaar zijn de tomaten nu uniformer en voldoen ze aan de industriële normen. Consumenten zijn ook meer vertrouwd met dit ras in vergelijking met vorig jaar, dus de afzet is gestegen. Het ordervolume in ons bedrijf is sinds vorig jaar verdubbeld. Wij oogsten op basis van de bestellingen en deze zijn stabiel gebleven. Onze telers verdienen meer en dat heeft hen enthousiaster gemaakt over aardbeientomaten."

Er zijn twee oogstseizoenen per jaar voor aardbeientomaten. Jianan Agriculture kan een jaarrond levering garanderen. Volgens Li zijn de marktomstandigheden vrij goed tussen oktober en mei in het daaropvolgende jaar. Het totale aanbod van de vruchten is in deze periode kleiner, zodat de concurrentie minder sterk is. Wat de prijs betreft, is volgens Li de retailprijs in Beijing en Tianjin gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar in Shanghai is de prijs stabiel gebleven. In Guangzhou daalde de prijs in mei en juni, maar begon in juli weer te stijgen.

"De aardbeientomaat is een nieuw ras en de teelt is dus nog niet stabiel. Sommige telers hebben moeite om de kwaliteit van het product op peil te houden, wat de prijs beïnvloedt. Bovendien hebben aardbeientomaten nog geen sterke merkvertegenwoordiging. Daarnaast is de houdbaarheid van aardbeientomaten vrij kort. Het ontbreekt de aardbeientomaat aan concurrentiekracht, wat prijsschommelingen tot gevolg heeft."

Jianan Agriculture is gespecialiseerd in aardbeientomaten. Het bedrijf heeft twee grote merken, hun hoofdmerk 'Persimmon Yilin' en 'Athena'. Het bedrijf bezit teeltgebieden door het hele land met een areaal van 233 ha. Daarnaast bezit het bedrijf koelopslagfaciliteiten en selectielijnen. Ze verkopen aan supermarkten en e-commerce platforms. "Tot nu toe verkopen we al onze aardbeientomaten. We bezetten ongeveer 40% van de markt voor aardbeientomaten. En we kunnen het hele jaar door leveren," besluit Li.

Voor meer informatie:
Mr. Li Jianting
Jianan Agricultural Science and Technology (Shouguang) Co., Ltd.
+86 152 4447 5552 
1027780390@qq.com 
www.jianannongye.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven