Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proef met uniek warmtenet in Vlaanderen van start

Op de site van de oude conservenfabriek Marie Thumas aan de Leuvense Vaart starten stad Leuven, Revive, Kelvin Solutions en ECoOB een proefproject voor een warmtenet waarbij ze aquathermie, geothermie en zonne-energie samen slim zullen inzetten. De combinatie van energie uit water, bodem, lucht en zon moet ervoor zorgen dat de hele omgeving klimaatneutraal verwarmd en gekoeld kan worden. Het gaat om een primeur in Vlaanderen, zo valt te lezen in een persbericht van de stad Leuven. De eerste proefboring vond op 4 juli plaats. 

Om de site ontwikkelen de verschillende partners een innovatief concept voor een warmtenet, waarbij ze warmte en koude halen uit de vier natuurelementen. “Warmte en koude kan je uit het water van de Vaart halen, de bodem doet dienst als opslag, warmtepompen putten bijkomende energie uit de lucht wanneer het nodig is, en de zon wekt de elektriciteit voor de werking van de installatie op. Lokale energiebronnen worden dus optimaal ingezet en slim gecombineerd. Een intelligente sturing, zal op elk moment van het jaar de meest efficiënte bron inschakelen. En fossiele energiebronnen komen er niet meer aan te pas,” duidt Hartwin Leen van Kelvin Solutions. “De proefboring is de eerste stap in de realisatie van het project. De resultaten laten ons toe de installatie en het warmtenet verder te ontwerpen, en op basis daarvan verdere stappen te nemen zoals de vergunningsaanvraag. Daarbij sluiten wij ons aan bij de timings die Revive voor ogen heeft: zij verwachten nog dit jaar een vergunningaanvraag in te dienen, om begin 2023 met de werken te starten.”

Uitbreiding
Als het warmtenet er komt, is het zodanig ontworpen dat het op termijn nog kan uitbreiden. Zo kunnen de stad en de partners het innovatieve concept later ook inzetten om andere gebouwen in de omgeving op eenzelfde manier van groene energie te voorzien. Uit de Wijkgebonden Energiestrategie blijkt daarnaast dat het potentieel voor warmtenetten vooral groot is in de Leuvense binnenstad, de verstedelijkte gebieden in Kessel-Lo en bij stadsontwikkelingsprojecten, zoals Leuven Noord en het gebied rond de Vaartkom.

Bron: Stad Leuven 

Publicatiedatum: