"Onze lichtgevende folie zendt echt licht uit"

Speciale schermen optimaliseren zonlichtspectrum

Glastuinders weten al heel goed hoe ze de kracht van het zonlicht het best kunnen inzetten om hun gewassen te telen. Hoewel er absoluut niets zo consistent is als de zon, kan hetzelfde niet worden gezegd met betrekking tot het zonlichtspectrum. Dit schommelt nogal gedurende de dag, wat betekent dat planten al het licht krijgen dat ze willen, maar is dat van het juiste spectrum? Indoortelers, dat wil zeggen telers in containers of in gebouwen zonder daglicht, hebben van oudsher meer aandacht besteed aan lichtspectrum en lichtrecepten, dus waarom zouden glastuinders dat niet ook kunnen? Die vraag stelt Chris Wilkins van LLEAF. Het bedrijf heeft LLEAF-films ontwikkeld. 

"We nemen de kennis uit de indoor teelt en brengen die naar de kassen. Denk aan licht, niet in termen van hoeveel je ervan krijgt gedurende de dag, maar denk aan het licht tussen haakjes: hoeveel rood licht of blauw licht heeft een plant nodig? We hebben nu de instrumenten om het spectrum vorm te geven en de planten precies te geven wat ze nodig hebben, niet zozeer in termen van kwantiteit als wel in termen van kwaliteit."

Optimaliseren van het zonlichtspectrum
LLEAF is een schermdoek gemaakt van polycarbonaat - een van de sterkste kunststoffen op de markt - en het is iets dikker dan kas-kunststoffen. Deze lichtgevende schermen worden aangebracht aan de binnenkant van het dek en de bovenkant van de kas, zodat al het licht door de plastic folie gaat en het gewas eronder een ander lichtspectrum krijgt. "De lichtgevende folie absorbeert het groene licht en zendt een geoptimaliseerd spectrum uit. Als we bijvoorbeeld de rode folie zouden toepassen, zou een teler een schaduweffect van 30% in het groene deel van het spectrum krijgen, en nog eens 11% rood licht, alsof ze een schaduwdoek met een rode LED zouden combineren."

"Veel telers denken dat we gewoon gekleurd plastic maken, maar dat werkt niet. Onze lichtgevende folie zendt echt licht uit," wijst Chris erop. Het is inderdaad de fluorescerende kleurstof in het plastic die al het werk doet, omdat kleurstofmoleculen worden opgeladen met licht en bijvoorbeeld rode fotonen afgeven. "Toen ze er aan de universiteit van Western Sydney proeven mee deden, registreerden ze een opbrengstverhoging van 14% en 27% bij sla." Intern zag het bedrijf een opbrengstverhoging van 37% bij paksoi.

Veel telers gebruiken de LLEAF-folies al, en er is veel belangstelling van zachtfruit- en cannabistelers. "We krijgen veel orders van cannabistelers; zij maken nu een groot deel van de markt uit. Historisch gezien zijn zij altijd de early adopters van nieuwe technologie geweest," zegt Chris. "De rode film helpt cannabisplanten sneller te groeien, maar anderen gebruiken het om de harsproductie te stimuleren en te verhogen. Naast hen zijn er ook blauwe bessentelers, die kijken in hoeverre rood de flavonoïdenconcentratie verhoogt."

Opbrengstverhoging
Over het algemeen is het gebruik van verrood nog een relatief nieuw onderzoeksgebied, maar de proeven die Chris en LLEAF hebben uitgevoerd, laten nu al positieve resultaten zien. "We hebben in Indonesië een aardbeienras geteeld dat uit Nederland komt. We zagen een enorme toename in zowel het aantal aardbeien als de grootte van de vruchten. De universiteit is bezig met het opzetten van proeven met tomaten en daar verwachten we binnenkort goede data van."

Al met al optimaliseren LLEAF-schermen een al bestaande lichtbron, waardoor de groei van planten wordt gestimuleerd wanneer alle parameters onder controle zijn. "We voeren veel proeven uit met verschillende universiteiten en telers, en we zijn actief op zoek naar uitbreiding in het Midden-Oosten en Azië. Er zijn veel uitdagingen rond het telen van voedsel in die regio, en onze oplossing past perfect in die omgeving. Bovendien zijn we bezig met de ontwikkeling van een aantal nieuwe producten, en we kunnen niet wachten om die aan het publiek te presenteren."

Voor meer informatie:
LLEAF
4 Cornwallis Street
Eveleigh, NSW 2015 Australië
Tel.: +61 (0) 478 721 982
lleafgrow.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven