Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenteelt ingeruild voor cannabis: teler kiest bewust voor kas én watergekoelde LED-lampen

Een bekend verhaal dat in de cannabissector rondgaat is dat veel kleine cannabistelers worstelen met de complexiteit van de commerciële cannabisteelt, omdat de overstap van kleinschalig naar grootschalig zonder de juiste expertise nogal moeilijk is. Toch zijn sommige cannabistelers zich terdege bewust van wat grootschalige commerciële tuinbouw inhoudt, en maken ze gebruik van hun kennis en ervaring om te laten zien hoe een robuuste cannabisteelt eruit kan zien. Organic Remedies uit Pennsylvania is een van die telers.

Voordat Organic Remedies haar 1,6 hectare met vijf kweekkamers inrichtte, werd de kas gebruikt voor de biologische teelt van tomaten, en stond dit alles bekend als Toigo Organic Farms. Vervolgens sloeg Mark Toigo, CEO en eigenaar van het bedrijf, de handen ineen met een groep investeerders die het potentieel van medicinale cannabis zag, en in 2018 werd Organic Remedies geboren.

Een andere competitie
In tegenstelling tot de meeste vroege cannabistelers in het noordoosten van de VS, koos Organic Remedies voor een kas in plaats van een indoorfaciliteit. Toigo Farms was een moderne kas met een goede basis. "Ik geloof niet dat de indoorteelt op lange termijn zal uitbreiden of dominant wordt," zegt Terry Lattimer, directeur van de teelt. "De energiekosten zijn te hoog, en waarom zou je geen gratis zonlicht gebruiken?"

Terry Lattimer is een tuinbouwveteraan die al 45 jaar teelt. "Onze teler, Diego Perez, zit ook al 25 jaar in de sector. De eigenaren, Diego, onze teamleiders en mijzelf, bezitten meer dan 150 jaar tuinbouwervaring. Dit betekende dat het klaarmaken van de kas voor cannabis goed gepland en uitgevoerd werd. Voor mij is cannabis een gewas met heel eigen elementen. Elk gewas heeft zijn eigen unieke teeltoverwegingen. Ik vind het veel lijken op het telen van kerststerren."

De verbouwing van de kas begon in 2020, en de oogst begon in de herfst van 2021. Elke twee weken wordt een kweekkamer geoogst en geplant. De teeltcyclus komt neer op 2 weken klonen, 4 weken in de kweekkamer en na 7 weken kan er geoogst worden.

Cannabisteelt
Tijdens het hele project werkte het projectmanagementteam ter plaatse nauw samen met Westland Greenhouse Solutions, Bom Group, PB tec en tal van lokale aannemers die ertoe bijdroegen dat de teler de opleveringsdatums kon halen. "We hadden een zeer constructieve samenwerking met ons team van eigenaren, installateurs en ontwerpers. We hadden het geluk dat we met het project begonnen, net voordat de leveringsproblemen in de sector begonnen."

Variaties in de buitenomstandigheden bij het exploiteren van een kas voor medicinale cannabisteelt kunnen gecompliceerder zijn dan het telen in een beschermde omgeving buiten. Het buitenklimaat kan ongedierte en ziekteverwekkers doen toenemen in een kas die ventilatieopeningen heeft. "Het volgen van de principes van Plant Empowerment heeft onze activiteiten enorm geholpen," zei Terry. "We hebben een teeltplan van begin tot eind, wat eventuele problemen voorkomt en de kwaliteit van de opbrengst verhoogt. Cannabis is een zeer snel groeiend gewas, en dat is een voordeel voor insecten- en ongediertebestrijding."

Pioniers in het gebruik van watergekoelde LED's
Terwijl veel bedrijven voor indoor farms kozen, besloot Organic Remedies voor kasteelt, en terwijl velen kozen voor HPS-lampen, keek Organic Remedies naar Westland Greenhouse Solutions voor Oreon's watergekoelde LED's. "We besloten voor LED's te gaan vanwege de besparingen in capex en opex. We gebruiken watergekoelde 1000W LED armaturen in een configuratie die resulteert in 450 umol."

De installatiekosten zijn lager omdat er geen C-profielen nodig zijn en, bij de gekozen montage, met de kleine afmetingen van de armaturen, is er tot 5 keer minder schaduw dan bij luchtgekoelde LED- of HPS-armaturen. Maar, vanuit een ROI-perspectief, is het echte verkoopargument voor Oreon LED's de waterkoeling. "De efficiëntie en de levensduur waren het meest overtuigend. Deze watergekoelde LED's met 3,5 umol/J zijn 2 keer zo efficiënt als HPS, wat resulteert in 50% lagere operationele kosten."

"Als teler is het grootste verkoopargument dat de watergekoelde LED's van Oreon zorgen voor een betere beheersing van de temperatuur in de kas. De warmte van de lampen wordt uit de kas afgevoerd. Hierdoor kunnen telers de ramen langer gesloten houden, wat resulteert in hogere C02-niveaus. "Dit is een van de unieke dingen van watergekoelde LED's. Het verwijderen van warmte uit de kas is een aantal keren per jaar erg belangrijk, wanneer verduisteringsschermen worden gebruikt om lichtvervuiling te voorkomen in de winter. We willen verantwoordelijke buren zijn op het gebied van lichtuitstoot."

LED's koelen met water uit aquifer
Een uniek onderdeel van dit project is de methode die we gebruiken om de lampen te koelen. "We zitten hier op een enorme aquifer, een watervoerende laag, en die gebruiken we om de lampen te koelen." Het bedrijf heeft een put geboord om water uit de aquifer naar een warmtewisselaar te brengen. Het is een kalksteen-aquifer, dezelfde rotsformatie die samenkomt met de Niagara rivier om de Niagara Falls te creëren. Het water komt er met een temperatuur van 12 graden uit en keert via sedimentvijvers met een temperatuur van 20 graden terug naar de aquifer. De bron en warmtewisselaar waren een veel goedkopere optie dan waterkoelers, zowel in operationele als in installatiekosten.

Een ander belangrijk ontwerp in de kasconversie was de installatie van units Van Dijk heating om te ontvochtigen, vooral wanneer verduisteringsschermen worden gebruikt in de zomermaanden. Nivolatoren zorgen ook voor extra luchtcirculatie. "In de toekomst kijken we naar waterkoeling in de Van Dijk-units, uit dezelfde watervoerende bron. Deze units kunnen werken op verwarming, koeling, of op ontvochtiging, afhankelijk van je instelpunten," weet Terry.

Concluderend kan worden gesteld dat het Organic Remedies team gebruik maakt van een aantal beproefde tuinbouwkaders om cannabis te telen door gebruik te maken van hun ervaringen uit het verleden. Onder leiding van ervaren tuinbouwindustrie-experts drijft Organic Remedies de productiekosten omlaag, die het uiteindelijk doorberekent aan consumenten in Pennsylvania.

Voor meer informatie:
Organic Remedies 
www.organicremediespa.com 



Oreon
info@oreon-led.com
www.oreon-led.com