Rechter wijst klacht over kosten kwaliteitscontrole af

Betalen voor KCB-controles lijkt volgens een bessen- en aspergeteler en handelaar als zou je de politie maandelijks moeten betalen om je te laten controleren of verbaliseren. Dat liet de teler optekenen in een zaak waarin de teler dinsdag 9 augustus bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven tegenover het Kwaliteits-Controle-Bureau stond. 

Het teelt- en handelsbedrijf ageert tegen de indeling in een risicocategorie van het KCB waaraan een jaartarief van ruim 750 euro hangt. Kosten die voor rekening van het gecontroleerde bedrijf zijn. 

De teler en handelaar wijst in de zaak op het feit dat niet in alle Europese landen voor controles betaald moet worden. Lidstaten kunnen dit zelf bepalen. De overheid zou de kosten voor de controles moeten betalen. De regelgeving zou voor iedereen moeten gelden volgens de teler en handelaar en niet alleen voor bedrijven die in het kader van een steekproef zijn bezocht. De regelgeving moet niet afhankelijk zijn van de willekeur van de controleur die de bedrijven bezoekt. 

Het bedrijf dat tegenover het KCB stond in de zaak kwam in 2019 in beeld bij het KCB vanwege de groei van de bessenteelt. Het KCB wilde kijken of bedrijven die bessen telen naast het telen van bessen ook andere activiteiten verrichten. In het geval van dit bedrijf bleek dat. Tijdens een KCB-bezoek is vastgesteld dat men ook bessen verpakt en naar het buitenland verhandelt. 

De teler en handelaar wees in de zaak op een andere zaak waarin een kweker die tegenover een andere controle-instantie stond in het gelijk werd gesteld in een geschil over een opgelegde heffing. De rechter wijst erop dat die zaak niet vergelijkbaar is met deze zaak.

De rechter heeft het beroep van de teler en handelaar ongegrond verklaard. 

Bron: De Rechtspraak

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven