Verslag studiedag bestuivingsimkers in Sint-Annaland

Op 6 augustus 2022 is door de Nationale Bestuivingscommissie een studiedag voor bestuivingsimkers gehouden in Sint-Annaland, een gebied waar vanouds zaadteelt plaatsvindt van bloemen en groenten. In de eigen nieuwsbrief blikt men terug op de dag, waarbij onder meer veredelingsbedrijf Takii werd aangedaan. 

De studiedag begon met een inleiding van Wil Boogaart op het werk van de studieclub. Al decennialang vindt er zaadteelt plaats van groenten en bloemen. Het gebied is daarvoor geschikt vanwege het klimaat met de vele uren zon.

Voor een succesvolle zaadteelt zijn twee aspecten van belang volgens Boogaart: een goede bestuiving en een schoon gewas zonder onkruiden. In het verleden werd het bestuivingswerk uitgevoerd door imker Jaap van Popering. Na verloop van tijd heeft hij een aantal zaadtelers opgeleid zodat zij met hun eigen bijenvolken de bestuiving van de gewassen kunnen verzorgen.

Al jaren lang worden er proeven gedaan met chemisch onkruidbestrijding. Daarvoor zijn er ook dit jaar voor 35 gewassen 3800 proefveldjes waar op drie verschillende tijdstippen een groot
aantal verschillende herbiciden worden toegepast. De resultaten komen in een databank waarin de resultaten van een groot aantal jaren zijn opgeslagen. Deze gegevens zijn ook toegankelijk voor telers elders in Nederland.

Het sterke punt binnen de studieclub is volgens Boogaart het vertrouwen dat de deelnemende telers in elkaar hebben. Alle ervaringen en oplossingen bij problemen worden onbelemmerd met elkaar gedeeld, stelt hij. Daardoor is de studieclub bijzonder succesvol.

Bij Takij werden de groep ontvangen door Crista Gaakeer en Gert Lindhout. Zij verzorgden een rondleiding.

Bron: Nationale Bestuivingscommissie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven