CO2-footprint van voedselimport mogelijk 7,5x hoger dan gedacht

Een nieuwe studie in Nature Food heeft uitgewezen dat de transportemissies van voedsel, waarvan ooit werd gedacht dat ze een verwaarloosbaar klein deel van de emissies van voedselsystemen uitmaakten, veel hoger zijn dan eerder werd geschat en dat de schattingen van de CO2-footprint van geïmporteerde groenten en fruit heel erg moeten worden bijgesteld. Indoor teler LettUs Grow noemt het 'een zeer belangrijk onderzoek' en deelt een samenvatting.

Onderzoeksbevindingen
Het rapport schat dat de uitstoot van voedselkilometers wereldwijd ongeveer 3 gigaton CO2-equivalent bedraagt. Dit is 3,5 tot 7,5 keer hoger dan eerder werd gedacht.

Het nieuwe, hogere cijfer komt neer op bijna 30% van de emissies van het voedselsysteem, of 19% van de totale emissies van het voedselsysteem als ook de emissies in verband met veranderingen in het landgebruik worden meegerekend. Dit aandeel is veel hoger dan voor andere non-food producten, waar het vrachtvervoer slechts ongeveer 7% van de emissies voor zijn rekening neemt.

Als het gaat om transportemissies, is de manier waarop het voedsel wordt vervoerd van cruciaal belang, dus het gaat niet puur om de afgelegde afstand. Het luchtvrachtvervoer heeft de hoogste intensiteit, gevolgd door het wegvervoer, terwijl de scheepvaart de laagste impact heeft. Ook de temperatuur speelt een rol. Bij vervoer onder gecontroleerde temperatuur komt meer dan drie keer zoveel CO2 vrij als bij regulier vervoer. Groenten en fruit worden in de studie genoemd als producten die meestal onder speciale condities moeten worden vervoerd, vaak internationaal. Als gevolg hiervan zijn daar de kilometeremissies hoger dan die van voedingsmiddelen die bij omgevingstemperaturen worden vervoerd.

Lees het hele artikel op LettUsGrow.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven