Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Monitoren trips met beeldtechniek unicum, biologische bestrijders straks ook digitaal geteld

Tholen – Na een ‘stille fase’ van ontwikkelen en het testen van twee innovaties bij telers in de kas stak Plantfellow de afgelopen maanden nadrukkelijk haar neus aan het venster. De twee nieuwe productlijnen van het tuinbouwmerk van het in 2017 opgerichte Sobolt waren op meerdere tuinbouwbeurzen en -evenementen te zien.

Het is de aanloop naar opschaling en een grootschalige marktintroductie in 2023, onthult Jasper van der Auweraert, samen met sinds dit jaar ook Dennis van der Wiel het gezicht van het tuinbouwmerk. Op de beurzen en evenementen lieten zij de digitale scoutoplossing ScoutCam en de fenotyperingsoplossing AutoPheno zien.


Jasper (links) op GreenTech Amsterdam 2022 met collega's Mees Fröberg en Dennis van der Wiel

Beeldherkenning
De zomer van 2021 was voor het jonge merk ‘het ontwikkelseizoen’, dit jaar is in de woorden van Jasper het 'bewijsjaar’. “De eerste hordes ScoutCams draaien nu in de kas en doen daar goed hun werk. Telers leren ermee werken en krijgen er op die manier vertrouwen in.”

Met de ScoutCam werd in 2021 in vijf gewassen getest: komkommer, paprika, tomaat, chrysant en gerbera. De ontwikkeling van het systeem begon na vragen van telers. “In onze beginfase zijn we veel met partijen in de sector gaan praten en bij telers langs geweest. Zij vroegen om automatisch plaagdetectiesystemen, maar gaven aan dat die er nog niet waren.”

Voor fenotypering bestonden al wel systemen. “Maar die zijn vrij prijzig”, zegt Jasper. “Wij bieden met AutoPheno een systeem aan tegen lagere kosten, dat wel negentig procent van het werk voor de teler kan doen. Niet iedereen wil per se in een Ferrari rijden. Ook een Tesla is goed.”

Hoewel op het oog de ScoutCam en de AutoPheno flink verschillen, al is het alleen maar qua formaat, zijn er toch de nodige overeenkomsten tussen beide systemen. “Onze eigen expertise moest wel matchen met de vragen vanuit de tuinbouw. Dat bleek het geval. Wij hebben vanuit Sobolt al de ervaring in andere sectoren met 2D en 3D beeldherkenning.”


AutoPheno

Plagen én biologische bestrijders
Met de ScoutCam richt Plantfellow zich op de teelt, met AutoPheno in eerste instantie meer op veredeling, opkweek en onderzoek. In de toekomst ziet Jasper wel kansen de techniek ook naar de teelt toe te brengen. “De vertical farmingmarkt is hier interessant. Veel is er geautomatiseerd, maar fenotypering voor goede gewassturing ontbreekt er vaak nog.”

Qua plaagdetectie ontbrak het telers aan systemen die trips konden monitoren. “Voor witte vlieg waren die er al wel”, weet Jasper. “Wij monitoren beide soorten plagen. We zien nu de eerste positieve resultaten in de kassen bij telers, waarbij dat voor trips met dit soort systemen een unicum is.”

Volgend jaar moeten nog veel meer telers kennis gaan maken met de mogelijkheden van de digitale scoutoplossing. Plantfellow wil ook andere plagen toe gaan voegen, ook in andere teelten. “Insecten vliegen overal.” Een volgende stap is monitoring van biologische bestrijders.

Waar de ScoutCam zich mee onderscheidt, is met een stabiele, digitale telling. “Er zijn voor witte vlieg nu wel systemen waarbij je met een mobiele telefoon kunt tellen”, weet Jasper, “maar zulke systemen zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor licht en de persoon die de foto’s schiet dan ons systeem. Dat komt omdat wij het systeem aan een kaskolom bevestigen. Dat geeft stabiliteit. Bovendien hebben wij controle over de belichting en de scherpte van de foto’s. Dat voorkomt fouten.”


De ScoutCam met dashboard

Opschalen
Nu de techniek werkt, kijkt Plantfellow voor de ScoutCam naar het vertalen van de gegevens naar informatie waarmee de teler direct iets kan. “De informatie moet direct praktisch toepasbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het doorvertalen van een getal over het aantal gevangen plaaginsecten op een vangplaat naar wanneer de teler zijn biologie in moet zetten. Het gaat om het omzetten van camera-informatie naar informatie voor de teler.”

Een uitdaging bij fenotypering met 2D en 3D-beelden is vooral opschalen, ziet men bij Plantfellow. Met ervaring uit andere sectoren gaat dat lukken, is Jasper overtuigd. “Automatisch informatie uit 2D en 3D-beelden halen in een laboratoriumopstelling is niet het moeilijkste, zeker niet bij 1 plant. Wij willen er echter naartoe dat voor de hele kas te doen. Nu kom je al oogstvoorspelling tegen waarbij onderin het gewas wordt gekeken. Wij willen naar moeilijkere vormen van gewasregistratie toe. Die gaan nodig zijn bij het sturen in autonome teelten. Op dat moment moet je rekening houden met onder meer dataprocessing op grote schaal en heb je een ander soort cloudsysteem nodig.”

Zoals al aangeven, kijkt Plantfellow voor AutoPheno nu nog niet direct naar productieteelten om de fenotyperingstechniek in te zetten. Ideeën over hoe dat kan, zijn er al wel. “Als we fenotypering naar de teelt brengen, willen we aanhaken op bestaande robots. Dat heeft onze voorkeur. Wij denken nog wel aanvullingen te hebben op wat er nu daarvoor in de kas bestaat. Denk daarbij aan geavanceerde gewasregistratie op grote schaal, met heel veel data, rekening houdend met eventuele bladeren die voor planten hangen en belichting van de camera voor goede beelden. We putten uit ervaringen uit andere sectoren.”

Voor de opschaalstap in 2023 heeft Plantfellow alles in huis, constateert Jasper. “Opschalen doen we in het begin heel bewust zelf. In aanleg willen we zelf de controle houden bij de introductie van systemen. De implementatie in de praktijk moet echt goed gaan. Daarom willen we dicht op de bal spelen. Tot aan in ieder geval de eerste opschaalfase houden we zelf de regie. Dat betekent echter niet dat we samenwerkingen uitsluiten in deze fase, alleen gaat het dan om gecontroleerde samenwerking.”


ScoutCam in de gerberateelt

Open teelten en internationaal?
De focus ligt nu op Nederland. Internationaal is men al wel aan het verkennen. Een missie naar de Verenigde Staten eerder dit jaar getuigt daarvan. “De eerste gesprekken met partijen in Noord-Amerika lopen.” Op beurzen spraken Jasper en het team ook de nodige geïnteresseerde internationale partijen. Wat hem het meest bijbleef, was een vraag over inzet van de ScoutCam in de open teelten. “Nu focussen we ons op de teelt in kassen. De open teelt vindt op nog veel grotere schaal plaats. Daar is overal op locatie plagen monitoren een minstens even grote uitdaging. De optie van de stap naar open teelten houden we daarom zeker in ons achterhoofd.”

Voor meer informatie:
Jasper van der Auweraert
Plantfellow
j.vanderauweraert@plantfellow.com 
info@plantfellow.com 
www.plantfellow.com