Druiventeler Ronald Vanderkelen:

"Door de energieprijzen moet ik er wel voor kiezen om te werken met hele krappe marges"

Tholen - Het Belgische druivenseizoen bij teler Ronald Vanderkelen staat weer voor de deur. "Zaterdag 13 augustus zullen we beginnen met de pluk en het ziet er veelbelovend uit. De kwaliteit is eigenlijk nooit een probleem. Bij te weinig zon stellen we de pluk uit tot het fruit op het gewenste niveau zit, maar door het prachtige weer van de laatste tijd start het seizoen nu een tiental dagen eerder dan gebruikelijk", vertelt Ronald.

"Voor het mooie zijn er net te veel hittegolven op het moment, maar tot nu toe heb ik alles eigenlijk nog onder controle", gaat de druiventeler uit Overijse verder. "De hitte kwam gelukkig niet toen de  druiven nog groen waren, maar nu de druiven al vrij rijp zijn, kunnen ze wel tegen een stootje."

Het is, volgens Ronald, een verademing vergeleken met vorig jaar. "Vorig seizoen hadden we over het algemeen toch te maken met relatief vochtig en bewolkt weer, waardoor er veel sprake was van druiven die rot werden. Normaal gesproken zullen we daar dit jaar geen last van hebben, gezien het groeizame weer van de laatste tijd."

Ook de vraag stemt de teler tot tevredenheid. "We zien de vraag eigenlijk elk jaar toenemen. Wij leveren enkel aan particuliere klanten, waarvan ongeveer 80 à 90 procent bestaat uit een vaste klantenkring en tussen de 10 en 20 procent uit fietsers en wandelaars die hier passeren. Hiervan krijgen we al zeer veel vraag naar de druiven op het moment." Aan de aanbodzijde zijn er wat meer problemen. "Elk jaar vallen er meer en meer Belgische druiventelers weg. Ik denk dat ik de komende 5 jaar elk jaar hetzelfde antwoord hierop zal geven. Je ziet dat veel telers stoppen vanwege ouderdom en er is nauwelijks opvolging. Ook in mijn geval vrees ik dat het klaar is, zodra ik besluit met pensioen te gaan."

Bovendien zorgen ook de energiekosten bij Ronald voor de nodige uitdagingen. "Eigenlijk zijn de energiekosten bijna niet meer te doen, want je kunt ook niet alles doorrekenen naar de consumenten. Dan worden de druiven echt onbetaalbaar. Ik moet er daardoor wel voor kiezen om te werken met hele krappe marges, aangezien je de klanten ook niet af wil schrikken. Natuurlijk verdienen we daardoor een stuk minder, maar we zien onze klanten volgende jaren graag terugkomen en dat gebeurt zeker niet als de prijzen voor de druiven door het dak gaan. Uiteindelijk hoop je dan dat de energieprijzen over een aantal jaar weer op een normaal niveau liggen, zodat wij er ook weer aan kunnen gaan verdienen. Alleen ligt de nadruk hierbij wel op het woord 'hopen'."

Voor meer informatie:
Ronald Vanderkelen
Druiven Ronald Vanderkelen
Groeneweg 62
3090 Overijse - België
+32 0471 84 45 96 
ronald.vanderkelen@telenet.be     
www.druivenronaldvanderkelen.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven