virus nog niet in Nederland aangetroffen

Importtomaten met 'nieuw' virus onderschept in Nederland

Tussen mei 2019 en maart 2022 is in totaal in acht partijen importtomaten het nog vrij onbekende Tomato Fruit Blotch Virus aangetroffen in Nederland. Het gaat om importtomaten vanuit de Canarische Eilanden. Tot nu toe is ToFBV niet in Nederland waargenomen en er worden geen officiële fytosanitaire maatregelen genomen naar aanleiding van deze waarnemingen, zo valt te lezen in een update van de European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO). 

De vruchten vertoonden onregelmatige chlorotische vlekken, zo staat in de EPPO Reporting Service nummer 7 van 2022. Tot nu toe zijn geen bladsymptomen gemeld bij besmetting met het virus. Na sequencing van het totale RNA met zogenaamde High-Throughput Sequencing kon verband worden gelegd met ToFBV. 

Er is nog geen vector aangewezen die het virus zou verspreiden, al wordt in Brazilië het virus in verband werd gebracht met de tomatenroodmijt (Aculops lycopersici). In Brazilië is het virus gevonden in een bioteeltbedrijf in het federaal district waarin ook hoofdstad Brasilia ligt. Op het blad werden hier geen symptomen waargenomen. Recent zijn bij de European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO) ook bevindingen gemeld uit Italië en Australië. De wereldwijde verspreiding van het virus is op deze kaart te bekijken. 


Besmette tomaten uit Brazilië, foto uit studie gepubliceerd in 'Plant Pathology'. Ook in 'Plant Disease' wordt erover gepubliceerd. 

Tot nu toe is ToFBV niet in Nederland waargenomen en er worden geen officiële fytosanitaire maatregelen genomen naar aanleiding van deze waarnemingen. Nederland, dat het virus Europees onder de aandacht heeft gebracht via de EPPO, is van mening dat verdere studies naar de epidemiologie van de ziekte nodig zijn nodig om passende bestrijdingsmaatregelen te kunnen vaststellen. 

Bron: EPPO Reporting Service nummer 7


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven