Ton van Dalen, Oxin Growers:

"Eén ding is zeker en dat is dat er volgend seizoen nog minder belicht gaat worden"

Tholen - De situatie op de kasgroentenmarkt laat een sterk wisselend beeld zien. Terwijl de prijzen voor de Hollandse komkommers en aubergines dit jaar een stuk hoger zijn dan vorig jaar, verloopt de afzet van de paprika's moeizaam en verschilt de situatie op de tomatenmarkt behoorlijk per type. Commercieel directeur Ton van Dalen van Oxin Growers maakt de balans op.

"In de tomaten zagen we dat de prijsontwikkelingen voor zowel losse tomaten als trostomaten tot week 18 erg goed was. De prijs van het losse segment lag zelfs 40% boven vorig jaar en bij trostomaten was dat 30%. Inmiddels is die voorsprong wel wat afgevlakt, maar nog altijd zitten deze hoofdsegmenten in de tomaten aan de positieve kant. Wel zien we dat het fijnere segment het dit jaar moeilijk heeft. Er is hierin wat uitbreiding geweest en die prijsontwikkeling blijft achter", constateert Ton. Het ToBRFV-virus blijft daarnaast de tomatensector bezighouden. "We zijn met een werkgroep vanuit verschillende afzetpartijen hard bezig om de Q-status eraf te krijgen, zodat we ook de resistente rassen in praktijk kunnen gaan testen. Dat is hard nodig, want het virus is niet weg en dat geldt niet alleen voor de Hollandse tomatenteelt", aldus de commercieel directeur.

Ook de ontwikkeling in de gasprijs houdt de gemoederen in tuinbouwland aardig bezig. "We hadden verwacht dat door de keuze van veel telers om niet te belichten of later te starten de aanvoer van tomaten op één hoop zou komen, maar dat is uiteindelijk erg meegevallen. Wel wordt het erg spannend hoe het nieuwe seizoen eruit gaat zien. Eén ding is zeker en dat is dat er volgend seizoen nog minder belicht gaat worden. De gasprijs fluctueert momenteel tussen de 1,80 en 1,90 euro en het wordt zeker voor de ketelgestookte bedrijven wel heel moeilijk om dan te blijven telen, zeker als je aan de dagmarkt bent overgeleverd. De komende weken zullen veel telers die beslissing moeten gaan nemen."

De paprikamarkt zit dit jaar aan de verkeerde kant van de streep. "Het is over de hele linie een zeer moeizaam seizoen. Met had de verwachting dat het een redelijk seizoen zou worden, maar de prijzen liggen onder het vijfjarig gemiddelde. Ten opzichte van vorig jaar t/m week 30 loopt de prijs van gele paprika's 8% achter, is de prijs van de groene paprika's 5% lager, de prijs van de rode paprika's 9% en de oranje paprika's zelfs 15%", somt Ton op. "Daarnaast hebben veel paprikatelers problemen met de bestrijding van luis en de wortelproblematiek, waardoor er een aantal overweegt om de teelt eerder te beëindigen in plaats van het traditiegetrouw moeizamere najaar af te wachten."

De komkommers vormen dit seizoen een lichtpuntje. "De prijs ligt gemiddeld voor alle sorteringen rond de 35 cent. Vorig jaar was dat 26 cent en voor een dergelijk gemiddelde moeten we heel wat jaartjes terug. Er zijn wat verschuivingen van de tomaten- naar de komkommerteelt en ook van paprika's naar komkommers, maar wat dat precies met het areaal gaat doen, kan ik nu nog moeilijk inschatten. Ik verwacht dat er in de komkommers helemaal niet belicht gaat worden. Net als bij andere teelten zal ook de stand van het gewas en de gasprijs bepalend zijn hoe lang men de teelt doortrekt", aldus Ton. "Ook de aubergines hebben prijstechnisch een redelijk goed jaar. Vorig jaar was dan ook wel een heel matig jaar, maar tot op heden liggen we zo'n 20% voor. De producties zijn goed en dat geldt ook voor de kwaliteit."

Voor meer informatie:
Ton van Dalen
Oxin Growers
+31 (0)180 203 202
Ton@oxin-growers.nl  
www.oxin-growers.nl   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven