Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Onderzoeker wil nut stadsteelt schelpdieren bewijzen

Hoewel de oceanen nog steeds enorm efficiënt zijn in het produceren van tweekleppige weekdieren zoals mosselen en oesters, kan de teelt in stedelijke omgevingen best overwogen worden in de toekomst, mocht dat haalbaar blijken.

Een voedselvergiftiging na het eten van hun allereerste oester zou veel mensen hebben kunnen afschrikken van een vierjarig doctoraat over de teelt van tweekleppige weekdieren in stedelijke omgevingen, maar voor Broderick House versterkte het zijn vastberadenheid alleen maar.

"Het laat zien dat hoewel aquacultuur aan de kust veel positieve punten heeft, er nog steeds ruimte is voor verbetering van bestaande systemen", merkt de promovendus van de Universiteit van Cambridge aan de afdeling Zoölogie stoïcijns op tegen The Fish Site.

Na zes maanden onderzoek wil House toch benadrukken dat de conventionele teelt van tweekleppige weekdieren een enorm gunstige vorm van voedselproductie is. "Water en voer worden gratis verstrekt, en de tweekleppigen fungeren ook als een waardevolle koolstofput in de oceanen."


Broderick House

Hij weet dus heel goed dat het een uitdaging wordt om mensen te overtuigen van het nut van zijn werk: een project dat tot doel heeft binnen drie jaar een proefteeltlocatie voor tweekleppige weekdieren te bouwen in een laboratorium in Cambridge. 

"De uitdaging van stedelijke aquacultuur van schelpdieren is dat het de antithese lijkt te zijn van de huidige teeltsystemen aan de kust, maar we zijn niet van plan om de conventionele teelt te vervangen. We kunnen wel helpen die aan te vullen door bijvoorbeeld verse tweekleppigen te telen op niet aan zee grenzende locaties, want transport kan natuurlijk een grote ecologische voetafdruk hebben en verse schelpdieren zijn daar anderzijds ook moeilijk te vinden", legt hij uit. "Als je beschikt over vers geoogste en lokaal geteelde tweekleppige weekdieren, kan je dit voordeel ook uitspelen tegenover het conventioneel gekweekte en vanaf de kust verzonden product", stelt hij.

Lees het hele artikel op The Fish Site. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven