Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"Ze zijn 260 dagen per jaar productief geworden"

Erelid Australische telersclub heeft 'mooi verhaal' over bouw kassen in Mongolië

De Australische Hydroponic Farmers Federation (HFF) heeft twee van haar bestuursleden tot levenslange leden benoemd.

Tijdens de twaalfde tweejaarlijkse conferentie in Dandenong in juli werden David Pearson en Tony Spurling beloond voor hun verdiensten in de sector. David Pearson, die voorheen ook eigenaar was van Country Fresh Herbs, trekt zich terug uit het comité omdat hij meer wil gaan reizen met zijn vrouw Marika.

"Wat ik bij de HFF heb gedaan, heb ik gedaan omdat ik het wilde doen", zei Pearson. "Ik heb er meer aan gehad dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Dit is gewoon een eer waarvoor ik iedereen niet genoeg kan bedanken, en ik kijk ernaar uit om met iedereen in contact te blijven, maar ook een beetje tijd voor onszelf uit te trekken."

Het HFF presenteerde ook Tony Spurling als vijfde levenslange lid van de organisatie. Hij raakte betrokken bij de sector toen hij Gateway Hydroponics opzette in Coldstream, Victoria. Hij werd lid van de HFF in 2001 en werd in 2006 voorgedragen voor het comité.

"Je wordt geen lid van een organisatie als deze om er zoveel mogelijk uit te halen. Je krijgt er meer uit dan je erin stopt en ik heb zeker het gevoel dat dit in de 21 jaar dat ik in de sector werk, lijkt te gebeuren. We krijgen er zoveel meer uit dan we erin stoppen; ik voel me er bijna schuldig over. Het is een fantastische organisatie en we hebben een fantastische groep mensen."

Bouw van een glastuinbouwbedrijf in Mongolië
Een van de vele projecten waar Pearson met veel passie aan heeft gewerkt tijdens zijn tijd bij het HFF, en waar hij het meest trots op is, was het helpen bij het opzetten van een kas in Mongolië, door zijn ervaring uit de Australische sector te delen.

"In 2011 waren mijn vrouw Marika en ik bezig met filantropisch werk om mensen in Mongolië te helpen", zei hij. "Ik verliet de lounge van het vliegveld in Ulaanbaatar, de hoofdstad, en op weg naar de stad dacht ik bij mezelf dat we het hele land zouden kunnen veranderen met hydrocultuur. Voor wie niets weet over Mongolië: de temperatuur kan variëren van min 50 graden tot 38 graden Celsius. Telen is erg moeilijk in die situatie. Als je niets kan planten of oogsten in 60 dagen, had het geen zin om te planten. De mensen die we tegenkwamen, aten alleen hun dieren, geen groenten of fruit."

Ongeveer elk decennium maakt Mongolië een klimatologische gebeurtenis mee die 'Dzud' wordt genoemd; droogte in de zomer, gevolgd door een natte winter met veel sneeuw. Deze gebeurtenis vernietigt een groot deel van het veevoer. Als gevolg van de Dzud van 2010 gingen 8 miljoen dieren verloren en bleef de bevolking achter met niets om in haar basisonderhoud te voorzien.

Na de Dzud heeft Samaritans Purse Australia, waarbij Pearson betrokken was, een groenteteeltgemeenschap opgericht. In een dorp van 38 gezinnen werd een put gegraven en werd een 300 vierkante meter grote polyethyleen kas gebouwd om basisproducten te verbouwen. Bovendien pompt de stad Ulaanbaatar gratis warm water (van 86 graden) door de huizen in de stad. Dit werd als warmtebron gebruikt voor de kassen in de stad, maar niet in de plattelandsgebieden.

"Rond die tijd hebben we mensen uitgenodigd om naar Australië te komen en zij woonden onze conferentie bij, waarbij we ze een en ander konden leren over hydrocultuur," zei Pearson. "Na een paar jaar kwamen ze met een idee over hoe een kas eruit zou moeten zien in de landelijke gebieden. Wat er nu is gebeurd, is dat ze 260 dagen per jaar productief zijn geworden, door gebruik te maken van eenvoudige spullen die ze zelf hebben bedacht. Ik heb wat goedkope LED kweeklampen overgenomen en opgehangen."

De hydrocultuur en de kassen voegden dus vele weken toe aan het groeiseizoen van drie maanden, waardoor de teelt in feite werd verdubbeld. Maar het was niet alleen het opzetten van een kas, het was ook het opleiden van de mensen in Mongolië. Gastheer Turkuu Yadmaa werd door het HFF gesponsord om Australië en enkele kassen te bezoeken, te netwerken met plaatselijke telers en een HFF-conferentie bij te wonen, waar hij waardevolle vaardigheden opdeed om mee naar huis te nemen.

Sinds zijn terugkeer heeft Yadmaa meer dan 100 kleine, lokaal ontworpen en gebouwde kassen gebouwd die groenten produceren. Ze zijn nu overgeschakeld op LED-verlichting en het gebruik van yakmest voor verwarming. Volgens Pearson heeft het overbrengen van wat eenvoudige teeltsystemen ervoor gezorgd dat de mensen en het vee nu genoeg te eten hebben, ondanks het strenge klimaat.

Voor meer informatie:
Hydroponic Farmers Federation 
www.hff.org.au 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven