Mini-meloenen duurzaam te telen in energiezuinige kas

Meloenen in de supermarkt of groentewinkel zijn meestal geïmporteerd uit warmere landen. Maar in een BEST-kas (Berry Energy Saving Technology) kunnen ze ook goed geteeld worden in Nederland, zo blijkt uit onderzoek met mini-meloenen van de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research.

In het onderzoek hadden de meloenen relatief weinig gas en CO2 nodig en hoefden geen nagenoeg chemische gewasbeschermings-middelen gebruikt te worden. Daarmee is dus de teelt van een duurzame local-for-local eenpersoonsmeloen mogelijk.

In maart 2022 werden de eerste meloenen geplant in de BEST-kas (die een kasdek van noppenfolie heeft), namelijk mini-watermeloen, mini-Charentais, mini-Galia en mini-Cantaloupe. De plantdichtheid bedroeg 3 planten per vierkante meter bij de watermeloen, en 2 planten per vierkante meter bij de drie andere meloenen. In totaal werden zes meloenrassen onderzocht.

Doel van het onderzoek was een goede teeltstrategie voor de eenpersoonsmeloenen te ontwikkelen. Dat lukte bij die eerste teelt vooral goed bij Charentais-, Galia- en Cantaloupe-rassen.

In de teelt is slechts 4 m3 gas per vierkante meter nodig en 2 kilogram CO2 gebruikt. Daarmee ligt het verbruik lager dan verwacht: voor 2 teelten zou maximaal 10 m3 gas en 5 kilogram CO2 per vierkante meter gebruikt mogen worden. Ook hoefden tijdens het onderzoek nagenoeg alleen groene gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te worden.

Watermeloen bleef wat achter in de productie. Dat kwam vooral doordat het klimaat blijkbaar te vegetatief was. Daarom ligt in het tweede deel van het onderzoek de nadruk op de watermeloen: begin juli 2022 zijn hiervoor de meloenen geplant in de BEST-kas.

Het onderzoek naar eenpersoonsmeloenen in de BEST-kas wordt gefinancierd door het programma Kas Als Energiebron van Glastuinbouw Nederland en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven