Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"We hadden nog geen kassen"

Twee hectare kassen om jaarrond groenten te telen in Italïë

Hoe kan een teeltbedrijf in het noorden van Italië ook voor groenteaanbod zorgen in de winter- en overgangsmaanden, wanneer de lokale productie afneemt en het niet gemakkelijk is om elders groenten te vinden? Fellini Patrizio, een bedrijf uit de provincie Forlì-Cesena, heeft besloten om op de teeltlocatie Azienda Agricola 67 (voorlopig) 2 hectare kassen te bouwen. 

De kassen in aanbouw

"Het belangrijkste doel is om ook aanvoer van sla te hebben in de wintermaanden. We hadden nog geen kassen en zodoende hebben we nu ook dit gat opgevuld. We beginnen voorlopig met twee hectare, omdat we stap voor stap vooruit willen gaan. De bouw is in volle gang en de kassen zullen in september opgeleverd worden. Dan kunnen we meteen ook beginnen met de aanplant in de herfst. Naast sla gaan we ook komkommers en courgettes planten", legt Emile Fellini uit. 

Emile Fellini en Giacomo Pasquale, zijn rechterhand in het bedrijf

De belangrijkste partners zijn Opus voor de bouw van de kassen en Campedelli voor de irrigatie-infrastructuur. "Daarnaast kopen we ook apparatuur aan voor de mechanisatie van de teelt, want telen in een kas is niet zoals in het open veld en vereist specifieke technieken."

Emile Fellini

Dankzij de beschermde teelt kan Fellini de zero residuteelt waarop het al enige tijd inzet, verder uitbreiden en intensiveren. "Er zijn 42 geavanceerde tunnels in aanbouw. Investeren in deze periode lijkt misschien gek – en misschien zijn we dat ook een beetje – maar we geloven dat het precies op deze momenten is dat we een stap voorwaarts moeten zetten. We hebben nu een areaal van 100 ha met groenten en fruit die we in de buurt afzetten en we vermarkten ook de opbrengst van andere bedrijven die onze teeltspecificaties volgen. We zijn uitgerust om de markt in elke situatie van verse producten te voorzien", zegt Emile.

Voorbereiding van het zaaibed: op de tractor Patrizio Fellini, oprichter van het bedrijf en vader van Emile

Toch moet de Italiaanse groente- en fruitsector nog een verbeterslag maken. "Ik ben van mening dat we als sector veel beter moeten plannen. Er moeten samen met de klanten specifieke teeltplannen worden opgemaakt om enerzijds te weinig aanvoer en prijspieken te voorkomen en anderzijds overaanbod te vermijden, want dat betekent groenten die op de velden blijven staan en prijzen die onder de kostprijs liggen. We willen duurzaam te werk gaan, met respect voor het milieu en om verspilling tegen te gaan. Maar daarvoor hebben we ook medewerking nodig van al onze gesprekspartners", besluit Emile.

Voor meer informatie:
Fell
ini Patrizio S.r.L.
Via G. Pascoli, 875
47035 Gambettola (FC) - Italië
Tel: +39 (0)547 659 777
emile@fellinipatrizio.it 
www.fellinipatrizio.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven