Nederlandse cannabisteler ontwikkelt nieuwe praktijk voor teelt

Bedrocan heeft een nieuwe praktijk ontwikkeld voor de medicinale cannabisteelt. De praktijk wordt al gebruikt in de faciliteiten van de Nederlandse teler en heet GMCCP: Good Medicinal Cannabis Cultivation Practice.

Op dit moment is Good Agricultural and Collection Practice (GACP) de enige reeks vereisten die beschikbaar is voor bedrijven binnen de EU voor de teelt van medicinale cannabis. Deze GMCCP-norm gaat verder dan de eisen zoals die in de GACP zijn vastgelegd. Het uiteindelijke doel is de kwaliteit van de medicinale cannabisteelt te verhogen en deze zo dicht mogelijk bij GMP te brengen, terwijl tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de complexiteit van het telen van de cannabisplant voor medicinaal en wetenschappelijk gebruik.

De invoering van GMCCP is binnen Bedrocan soepel verlopen, zo deelt het bedrijf in een whitepaper. Eigenlijk is er niet veel veranderd, zo stelt het bedrijf, dat 'al strenge regels had voor het telen van cannabis.' Zo heeft Bedrocan een kwaliteitsmanagementsysteem (QMS) om de productkwaliteit en continue procesverbetering te garanderen. Het zorgt ervoor dat alle teeltactiviteiten op een correcte en consistente manier worden uitgevoerd.

Cannabisteelt: GMP-certificaat
Tot voor kort vielen deze strengere teeltregels onder het GMP-certificaat van Bedrocan, dat in 2017 werd behaald, het eerste in zijn soort voor een cannabisteler in de wereld. De Nederlandse inspecteur trok toen echter een streep na het telen van planten. De teelt, inclusief het maken van stekken, de vegetatieve en generatieve fase en de oogst vielen niet langer onder GMP, maar onder het minder strenge GACP. De reden voor deze wijziging was dat GMP-voorschriften niet kunnen worden toegepast op de teelt van planten. "Werken in cleanrooms is een vereiste voor GMP, maar het is niet realistisch om planten, met al hun micro-organismen, te telen in een GMP cleanroom," aldus CEO, Jaap Erkelens, in een toelichting. De bewerkingsfase, inclusief drogen, primaire bewerking en verpakken, bleef GMP gecertificeerd.

GACP is niet voldoende
Voor het telen van medicinale cannabis van farmaceutische kwaliteit is echter de teelt in een bedekte, gecontroleerde omgeving nodig. Volgens Bedrocan is GACP niet voldoende voor cannabis die bedoeld is voor medicinaal gebruik, zeker niet bij inhalatie. Erkelens: "Je wilt voorkomen dat het eindproduct wordt besmet met micro-organismen en andere verontreinigingen, zoals gewasbeschermingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de patiënt. Dat kan alleen in een omgeving waar alles wordt gecontroleerd, gevalideerd en gedocumenteerd."

Bedrocan hanteert daarom de strengst mogelijke hygiënevoorschriften voor de teelt en controleert en valideert alle stappen om ervoor te zorgen dat het eindproduct vrij is van gewasbeschermingsmiddelen, schimmels en andere verontreinigende stoffen. "Dit zijn strengere eisen dan de eisen die zijn vastgelegd in de GACP, de praktijk die door de grote meerderheid van andere medicinale cannabistelers wereldwijd wordt toegepast. De GACP is weliswaar bedoeld voor de teelt van medicinale planten, maar staat buitenteelt toe en vereist geen geavanceerde en hoogwaardige binnenteelt, die Bedrocan al jaren toepast. Het gevolg is dat de wereldmarkt wordt overspoeld met cannabisproducten van twijfelachtige kwaliteit die vaak moeten worden teruggeroepen omdat ze verontreinigd zijn met gewasbeschermingsmiddelen en andere soorten verontreinigingen," aldus Erkelens.

Om deze verontreiniging te voorkomen, pleit Bedrocan voor een nieuwe, betere kwaliteitspraktijk die voor de hele sector geldt.

Lees het volledige verslag hier.

Voor meer informatie:
Bedrocan
www.bedrocan.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven