Flinke daling Duitse aardbeien op groothandelsmarkt in week 28

Duitse aardbeien domineerden afgelopen week duidelijk de markt, maar hun aanbod was wel enorm afgenomen. Ook de vraag was lager. Dat valt te lezen in een weekupdate van Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE). 

De analisten spreken van 'een zekere verzadiging van de markt.' Naast de vroege seizoensstart dit jaar, speelde ook de start van de vakantie op verschillende plaatsen een rol. In week 28 zochten klanten eerder naar steenfruit en kersen dan naar aardbeien. De afzetmogelijkheden waren dus verminderd. Daarom moesten de distributeurs hun prijzen verlagen wanneer ze voorraden wilden vermijden.

De prijzen gingen voor een deel ook aanzienlijk naar beneden Maar ook met prijsverlagingen konden overschotten niet worden voorkomen. Zelfs de prijzen voor product van hoge kwaliteit daalden.

Wanneer de handelaren toch vasthielden aan hun hoge prijzen, die boven de prijsgemiddelden van de afgelopen jaren liggen, weigerden de klanten soms om goederen af te nemen. Alleen in München werden er hogere prijzen gemeld, veroorzaakt door een verminderde aanvoer. Aardbeien uit Nederland, België en Polen hadden een aanvullend karakter. Hun belang was ook afgenomen, waardoor de prijzen soms stegen vanwege het beperkte volume. 

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven