Hongaarse dag van de tomaat viert de Hongaarse tomatenteelt

"Hongaarse tomatensector is sterk veranderd en verbeterd"

De Hongaarse tomatenteelt is in de afgelopen tien jaar sterk getransformeerd en verbeterd. Een groot percentage van de oude, verouderde teeltfaciliteiten is gemoderniseerd of vervangen door nieuwe Venlokassen die zijn uitgerust met de nieuwste technologieën. Sommige telers halen nu al een opbrengst van 70 kg/m2 in kassen die werken met klimaatregelaars, belichting en diffuus glas.

Om meer aandacht te geven aan deze zich snel ontwikkelende sector, werd op 29 juni 2022 in Zuid-Hongarije (Mórahalom) voor het eerst de Hongaarse Dag van de Tomaat georganiseerd. De professionele conferentie wordt georganiseerd door FruitVeB, Hongaarse Interprofessionele Organisatie voor Groenten en Fruit. Meer dan 200 deelnemers en 33 exposerende bedrijven woonden de conferentie die ook de aandacht van de vakpers trok bij. Berkvens was erbij en doet hieronder verslag. 

Teelt van tomaten onder glas
Het evenement was vooral gericht op de teelt van kastomaten. Het belangrijkste doel van het evenement was het verspreiden van de nieuwste successen en kennis op het gebied van glastuinbouwtechnologie en teeltpraktijken, het geven van een uitgebreid beeld van de huidige situatie van de nationale en internationale tomatenmarkt, het geven van informatie over de toekomstige financiële steun voor investeringen in kassen en het bespreken van de echte uitdagingen, zoals ToBRFV.

Om het evenement spannender en nuttiger te maken, waren er 33 exposanten van bedrijven die actief zijn op het gebied van of verbonden zijn met de kasteelt, zoals zaadveredelaars, faciliteitenbouwers, inputleveranciers of andere agritechbedrijven.

De professionele dag kon ook door een breder publiek worden bijgewoond. Professionele telers konden luisteren naar de presentaties van de specialisten uit de Hongaarse tuinbouwsector en ook van Nederlandse en Poolse bedrijven.

Huidige situatie van de sector
Momenteel wordt er in Hongarije op ongeveer 380-400 ha, waarvan 120 ha in geavanceerde kassen, tomaat geteeld, voor een totaal van 140 000 ton tomaten per jaar. Er kan worden gesteld dat Hongarije gedurende het grootste deel van het jaar zelfvoorzienend is wat verse tomaten betreft, dankzij de voortdurend toenemende investeringen in kassen. De totale tomatenexport van het land is het afgelopen jaar met ongeveer 15% gestegen en vertoont een stijgende tendens.

Voor meer informatie:
Berkvens
www.bervensgm.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven