Teeltconcept rond ontvochtiging wil groei optimaliseren en maximaal energie besparen

Eef Zwinkels is technisch accountmanager bij Royal Brinkman en de man die alles weet over vochtproblemen in de kas. In onderstaande vertelt hij over een nieuwe manier van telen, met gebruik van de ontvochtingstechnologie van DryGair. 

Wat is 'A New Way to Grow'?
"'A New Way to Grow' is een holistische en innovatieve manier om kasgewassen te telen, waarbij gebruik wordt gemaakt van efficiënte belichting, schermen en ontvochtigers", vertelt Eef. "Deze methode is ontwikkeld om de groei en opbrengsten te optimaliseren en maximaal energie te besparen. Volgens deze principes kunnen telers minstens 50% besparen op het energieverbruik, het minimaliseren van giftige sprays en het verbeteren van de opbrengstgrootte en -kwaliteit."


Eef Zwinkels

Sluit de kas en gebruik thermische schermen
Eef vervolgt: "De eerste stap in het verkrijgen van controle over de groeiomstandigheden is het sluiten van de kas. Het sluiten van ramen en ventilatiekanalen, het uittrekken van de schermen en het verbeteren van de isolatie helpen om de warmte binnen de kas te houden. Hierdoor kunnen telers hun verwarmingsbehoefte drastisch verminderen en dus ook hun energieverbruik."

"Hitteschermen zijn hierbij een cruciaal onderdeel. Het gebruik van één enkel thermisch scherm kan het warmteverlies met ongeveer 60% verminderen. Telers kunnen echter nog een stap verdergaan en meerdere schermen integreren. Door 2 of zelfs 3 schermen te combineren kan het warmtebehoud tot wel 90% worden verhoogd."

"Het terugdringen van zo'n groot warmteverlies heeft een directe invloed op de verwarmingsprotocollen. Als je 90% van de warmte die je opwekt in de kas kunt vasthouden, verminder je de verwarming effectief met 90%. Dat is een hoop energiebesparing."

Gebruik efficiënte LED-lampen
"De volgende stap in het optimaliseren van de groei is het zorgen voor optimale verlichting voor je gewas. Terwijl belichting vroeger een grote bron van energieverbruik was, kunnen telers dankzij nieuwe LED-technologie hun kas belichten tegen een fractie van de kosten," zegt Eef.

"Telers kunnen groeilampen gebruiken als aanvulling op zonlicht of zelfs als vervanging van zonlicht in bepaalde periodes. Zo krijgen de planten altijd hun ideale hoeveelheid straling en lichtspectrum. Door groeilampen te gebruiken voor instraling, kun je ook zorgen voor een volledige dekking en uniformiteit gedurende de hele dag. Zo kun je schommelingen of lage straling veroorzaakt door natuurlijke weerpatronen volledig vermijden."

Luchtvochtigheid beheersen met ontvochtigers
Het afsluiten van de kas, het gebruik van schermen en het gebruik van krachtige groeilampen geeft problemen, weet Eef: "Een hoge luchtvochtigheid."

Hij legt uit: "Traditioneel gingen glastuinders de luchtvochtigheid te lijf door verwarming en ventilatie te combineren. Deze methode is echter zeer problematisch, inefficiënt en vaak niet effectief. Door de lucht uit de kas te laten ontsnappen, komt er ook warmte vrij, waardoor telers constant moeten bijverwarmen. Deze constante verwarming vergt enorme hoeveelheden energie en is een enorme kostenpost voor de telers, vooral in koudere klimaten zoals in een groot deel van Europa en Noord-Amerika."

De warmte- en ventilatiemethode voor het regelen van de vochtigheid werd tientallen jaren geleden ontwikkeld, lang voor de introductie van kasontvochtigers. Vandaag de dag zijn commerciële tuinbouw- ontvochtigers gemakkelijk verkrijgbaar, en iedere teler kan ze in de kas inbouwen.

Het gebruik van luchtontvochtigers om vocht uit de kasruimte te verwijderen lost het probleem van vochtigheid volledig op zonder dat er enige ventilatie nodig is. Telers kunnen de kas dus volledig gesloten houden en de vochtigheid van binnenuit aanpakken.

DryGair ontvochtigers zijn speciaal ontworpen voor gebruik in de tuinbouw. "Ze zijn geoptimaliseerd voor maximale energie-efficiëntie en zijn ontworpen om zo effectief mogelijk te zijn onder praktijkomstandigheden in kassen. Het gebruik van DryGair, in plaats van ventilatie, kan een besparing opleveren van minstens 50% op het energieverbruik en meer," vertelt Zwinkels enthousiast.

"Dat komt ook door het terugwinnen van latente energie. Bij andere systemen gaat die verloren omdat die verdwijnt door kieren in het schermdoek en openstaande ventilatieopeningen. Terwijl met DryGair alles 100% dicht kan blijven. Dat scheelt enorm in energiebesparing. De luchtontvochtigers van DG bieden ook een extra voordeel op het gebied van circulatie. Het gepatenteerde luchtcirculatiemechanisme, dat in elk DG-model zit, maakt gebruik van 360° luchtverdeling om overal in de kas uniforme condities te garanderen."

Maximaliseer opbrengsten en energiebesparingen
"De combinatie van isolerende schermen, efficiënte belichting en DryGair-ontvochtigers biedt de perfecte omstandigheden voor het telen in kassen. Het geeft telers volledige controle over hun teeltomstandigheden zonder in te boeten aan luchtvochtigheid, zoals traditioneel het geval was.

De winstgevendheid van het gebruik van deze teeltprincipes wordt direct beïnvloed door de energieprijzen. Naarmate de energieprijzen stijgen, wordt deze methode steeds rendabeler, waardoor de ROI op de benodigde systemen en apparatuur daalt."

Voor meer informatie:
DryGair Energies 
www.drygair.com      

 

Royal Brinkman
info@royalbrinkman.com
www.royalbrinkman.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven