Dick Willems (RD Produce):

"Met hoogwaardige kwaliteit tomaten blijft Nederland een belangrijke leverancier van het Verre Oosten"

Tholen - Al ruim dertig jaar is Dick Willems met RD Produce gericht op de export naar het Verre Oosten en de Verenigde Staten. De laatste jaren gaat het gros van de export echter naar het Verre Oosten. "Nu zijn door de zwakke dollar de tarieven weer wat gunstiger, maar in Noord-Amerika hebben we tegenwoordig veel meer concurrentie vanuit Canada en Mexico, daar kunnen we niet meer de volumes heen sturen die we vroeger gewend waren." 

Het Verre Oosten blijft echter een stabiele afnemer van Hollandse groenten. Dick is net weer terug uit Singapore waar hij zijn klanten heeft bezocht. "Reizen is gelukkig weer goed te doen. Hier en daar moet je nog een mondkapje op in de bus en de trein, maar alle documenten, testen, toeters en bellen van eerder dit jaar zijn gelukkig niet meer vereist."

Dollar vs olie
Ook de handel vindt zijn weg weer volop richting het Verre Oosten. De gunstige wisselkoers brengt volgens Dick niet louter voordelen met zich mee. "De dollarkoers heeft alles met de olieprijs te maken. We zien door de sterke dollar ook de luchtvrachtkosten - die even iets gedaald waren - weer meteen opleven. Er zitten vaak meer kanten aan een verhaal. Zo heb je in de handel altijd weer met de nodige verrassingen te maken. De hoge kosten voor de luchtvracht blijven nog altijd een grote uitdaging." 

"Voor de export naar de Verenigde Staten is de dollarkoers gunstig, maar zo werkt dat niet één-op-één bij de export naar het Verre Oosten. Zij hebben ook veel aanbod van onze concurrenten uit de Verenigde Staten en Australië en lokale productie vanuit bijvoorbeeld Maleisië. Vanuit de Verenigde Staten is de export duurder geworden, maar zij exporteren hoofdzakelijk fruit, terwijl bij ons de groenten de hoofdmoot vormen. De Australische dollar is juist weer gezakt waardoor hun producten goedkoper worden, maar Australië heeft dan weer met extreme weersomstandigheden te maken."

Zeker nu we middenin het Holland-seizoen zitten, exporteren we veel tomaten. In Singapore zie je dat het bulksegment vooral uit Maleisië afkomstig is, daar kunnen wij prijstechnisch niet mee concurreren. Maar voor het kwalitatief hoogwaardige segment blijft Nederland de belangrijkste leverancier. Hier en daar zag ik nog verdwaalde Franse tomaten liggen, Belgische tomaten zag ik helemaal niet in het schap", constateert de exporteur.

RD Produce belevert met name de importeurs die op hun beurt de lokale restaurants, supermarkten en foodservice weer bedienen. "Tijdens de lockdown zagen we dat de hele restaurantbusiness plat lag, maar de supermarkten namen weer aanzienlijk meer product af, al maakten zij het verlies bij de horeca niet helemaal goed. Dan blijkt het belang van een goede spreiding in de klantenkring weer. Hopelijk hebben de mensen genoeg geld uitgespaard om de komende tijd weer uit te geven", besluit Dick, hoopvol.

Voor meer informatie:
Dick Willems
RD Produce
Westerdoksdijk 49
1013 AD Amsterdam
Mob: + 31 6 4637 4602
info@rdproduce.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven