Berrybrothers realiseert huisvesting voor 200 arbeidsmigranten op eigen terrein

"Na perfect voorjaar zorgt de hitte nu voor ‘wat’ schade in de bessen"

Tholen - Het mooie voorjaar - zonder hagel, vorst of extreme neerslag - zorgde dit jaar voor een goede bloei en hoge opbrengsten in het zachtfruit bij Berrybrothers. "We hebben de beschikking over veel en kwalitatief goed fruit", vertelt Nijs van Zuilen. Des te zuur was dat de extreme warmte van deze week toch voor wat schade zorgde. "Op een dag als dinsdag was het toch een graadje of 10 te warm voor de bessen."

"Aan het einde van de week kunnen we de schade pas echt goed op gaan maken, maar er is toch wel wat fruit verbrand. Voor de rode bessen geldt dit met name in de bovenste gedeelte van de struik, maar ook de frambozen zullen we de komende dagen moeten 'schoonplukken', vertelt de teler. "Alleen in de bramen hebben we geen schade, maar die telen we in een hypermoderne kas en daar zijn de vruchten niet verbrand."

Het fruit plukken deed Nijs zijn personeel dinsdag niet aan. "Dat kun je niet maken bij 38 graden." Inmiddels is het zachtfruitseizoen al een tijdje onderweg. "Begin mei zijn we met de oogst van de Nederlandse rode bessen, frambozen en bramen gestart. De afzet verloopt dit jaar goed. Als bedrijf hebben we altijd een goede afzet gehad op de binnenlandse markt, zowel bij supermarkten, groothandels als exporteurs. In deze tijden ligt de export op een wat lager pitje omdat veel landen om ons heen eigen productie hebben en dan is het erg fijn dat er een goede basis ligt op de binnenlandse markt."

"Doordat de kwaliteit zo goed is blijft de verkoop richting de Nederlandse retail op een hoog niveau, hetzelfde geldt voor de frambozen en bramen. De blauwe bessenoogst is bij iedereen vervroegd door het goede voorjaar. Hierdoor zie je dat verschillende variëteiten in elkaar overlopen. Ik verwacht dat bij ons de oogst van de blauwe bessen half augustus wel een eind gedaan is", aldus Nijs.

Een nieuwe ontwikkeling is dat Berrybrothers meer inzet op ‘off-season’ zachtfruit. Dit doen zij deels door eigen teelt in de zomermaanden, deze wordt aangevuld door import blauwe bessen, frambozen en bramen in de winter. "De reden hiervoor is tweeledig. Enerzijds kwam er een duidelijke vraag vanuit onze klanten om jaarrond ontzorgt te worden in topkwaliteit zachtfruit. Anderzijds hebben wij hierdoor jaarrond werkactiviteit voor onze medewerkers. Dit alles kunnen wij realiseren door goed contact met geselecteerde partner-telers in Zuid-Amerika en Zuid-Europa", vertelt Nijs.

Eigen huisvesting
Het is voor Berrybrothers nog geen probleem om aan voldoende productiemedewerkers te komen. "Ons voordeel is dat het in het zachtfruit geen zwaar werk is en als je goede faciliteiten en huisvesting kunt bieden, blijven de mensen wel komen”, aldus Nijs. "Wij merken dat huisvestiging het belangrijkste is voor onze seizoen medewerkers. Zij moeten immers ook een goede slaapplek hebben. Daarom zijn we blij dat we na jaren voorbereiding de bouw van onze huisvesting voor de arbeidsmigranten kunnen realiseren, waarmee we 200 mensen op ons eigen terrein kunnen huisvesten. Voor het seizoen 2023 moet de bouw zijn gerealiseerd. Voor ons is dit een cruciale stap voor de bedrijfsvoering van de toekomst."

Een andere noviteit van de zachtfruitteler is een upgrade met een nieuwe krat voor de rode bessen in de bewaring. "Het is een iets hogere krat met een iets betere luchtdoorstroming, waardoor we hopen dat de kwaliteit van de rode bessen in de lange bewaring nog beter tot zijn recht komt", aldus de teler. "Verder blijven we onszelf ontwikkelen op het gebied van automatisering. Zo hebben we een geautomatiseerd afweegsysteem geïmplementeerd en kijken we ernaar om robots in te zetten voor het opzetten en afvoeren van de kisten om nog efficiënter en ergonomischer te kunnen werken."

Voor meer informatie:
Nijs van Zuilen
Berrybrothers
Nijken 18
6088 NR Roggel
Tel: 0475-496214
Mob: 06-46708453 
n.vanzuilen@berrybrothers.nl 
www.berrybrothers.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven