Derde jaar op rij watermeloenen uit kas Knoblauchsland, nog langer seizoen is doel voor 2023

Sinds eind juni heerst er topdrukte in de meloenenkas van de familie Link in het hart van het Koblauchsland bij Nürnberg. De groentenkwekerij heeft voor het derde jaar op rij watermeloenen geteeld en op de markt gebracht. En niet zonder succes, bevestigd eigenaar Stefan Link in een interview. Want om ook in de toekomst tegemoet aan de groeiende vraag te kunnen voldoen zal het bedrijf volgend jaar ook watermeloenen in de vollegrond telen.


Stefan Link houdt zich sinds circa drie jaar met de teelt van meloenen bezig. De dorstlessers worden tot het einde van de maand geoogst.

Vanwege een gebrek aan arbeidskrachten en de intensieve teelt van speciale gewassen, begon Stefan drie jaar geleden met de teelt van meloenen. "We hadden steeds meer moeite om de benodigde arbeidskrachten te vinden voor onze arbeidsintensieve kasgewassen zoals komkommers, tomaten en ijsbergsla, en zijn toen op zoek gegaan naar een gewas dat gemakkelijker te verzorgen is. Zo hebben we vervolgens in 2019 de eerste watermeloenen in onze kas geplant", blikt Stefan terug. Als aanvulling op de watermeloenen (circa 70% van de teelt) werd het assortiment inmiddels ook uitgebreid met cantaloupes en netmeloenen. 

Op weekmarkten zijn vooral de kleinere exemplaren (1,5-2 kg) populair, omdat meloenen hier niet meer in gesneden vorm verkocht mogen worden. In de retail worden daarentegen nog steeds meloenstukken aangeboden, waardoor de grote exemplaren (circa 3,5 kg) daar bijzonder populair zijn.

Minimale hoeveelheid werk
De oogst is dit jaar weliswaar kleiner dan vorig jaar, maar de vraag is daarvoor in de plaats iets groter. Stefan: "We verkopen onze meloenen overwegend via onze stand op de plaatselijke groothandelsmarkt, de rest wordt ofwel direct aan de horeca ofwel via de boerderijwinkel verkocht. De netto-opbrengst per vierkante meter is vergeleken bij lokale gewassen weliswaar kleiner, maar de hoeveelheid werk is minimaal waardoor de teelt, juist met het oog op de toenemende vraag, duidelijk rendabel is." Vergeleken bij importgoederen is het prijsverschil volgens Stefan minimaal. 

Meloenenteelt in de vollegrond
Vanwege de positieve resultaten heeft Stefan besloten om volgend jaar ook voor het eerst meloenen in de vollegrond te telen. "Wij hebben in 2019 aanvankelijk afgezien van vollegrondsteelt, omdat meloenen uit de vollegrond pas vanaf augustus geoogst worden, tegen die tijd is het hoofdseizoen meestal al ten einde. Maar wanneer we na afsluiting van de kasoogst naadloos over kunnen gaan op het vollegrondseizoen, zou de verkoopperiode daarentegen aanzienlijk langer worden en dat maakt het voor de afnemers interessanter om Duitse meloenen aan te bieden. Ik zou zelfs niet uitsluiten dat de Zuid-Duitse meloenen op den duur ook in de retail in het assortiment opgenomen zouden kunnen worden", zegt Stefan tot slot.

Voor meer informatie:
Stefan Link
Link Gemüse und Früchte GmbH & Co. KG
Am Wegfeld 21
D-90427 Nürnberg, Duitsland
Tel: 0911/38 11 84
info@link-gemuese.de  
www.link-gemuese.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven