De plantenwetenschap achter de teeltwand en de opname van voedingsstoffen

"Een van de dingen waar we naar kijken is het verhogen van het nutriëntengehalte van verticaal geteelde producten", zegt Jill Clapperton, oprichter van Rhizoterra. Het is een netwerk van kas- en vollegrondtelers, groenten- en fruitverwerkers, veehouders, pluimveehouders, en eigenlijk iedereen die met voedselteelt te maken heeft. "We kijken ook naar hoe lang de producten houdbaar zijn en hoe gezond ze zijn voor de consument. Aangezien elke landbouwmethode zijn verdiensten heeft, is het zeer complementair om deze verschillende stromen samen te laten komen en nieuwe manieren te vinden om te telen." 

Binnen de organisatie worden educatieve middelen, ervaringsgericht onderzoek en kennis gedeeld over vertical farming. Er is een grote focus op vruchtbaarheid, het verhogen van de nutriëntendichtheid en het verbreden van het productaanbod van vertical farms.


Jill Clapperton

Een vollegrond-aardbeienteler gebruikt bijvoorbeeld een meststof voor zijn gewassen die ook in een vertical farm kan worden gebruikt. In principe hebben beide telers te maken met hetzelfde probleem, zoals het behoud van zoetheid, smaak en soms ziekten en plagen. "In veel gevallen kijkt het netwerk naar zaken die toepasbaar zijn op vertical farming, maar ook naar wat er met vertical farming opgelost kan worden aan teelt in de vollegrond. Ik denk dat je wilt zeggen: dat veel van dezelfde principes die we in het veld toepassen, van toepassing zijn op kassen."

Jill werkt nauw samen met Harvest Today, een leverancier van verticale teeltwanden en onderzoekt hoe je voedsel met meer voedingsstoffen in teeltwanden kunt telen. De wanden zijn geïnstalleerd in Marlborough, op de locatie van haar nieuwe bedrijf Edacious, dat zich richt op hoe de nutriëntendichtheid in voeding kan worden verbeterd.

"We willen dat telers hun voedsel op een gedifferentieerde manier op de markt kunnen brengen en dat consumenten op basis van de beschikbare informatie weloverwogen beslissingen kunnen nemen over welke voeding voor hen het gunstigst zou kunnen zijn," voegt Jill toe.

Nutriëntenopname van planten in teeltwanden
De wanden kunnen zo technisch of niet-technisch zijn als je maar wilt. "We hebben goedkope sensoren gebruikt die in de teeltwanden zijn geplaatst, zodat gebruikers de bodemvochtigheid, bladkleur, enzovoort kunnen monitoren. Aan de hand van de verzamelde gegevens en statistieken wordt duidelijk of de planten meststoffen, water of licht nodig hebben en kunnen we al onze hulpbronnen efficiënter gebruiken."

Door te spelen met fotosynthese, water geven en organische meststoffen, onderzoeken Jill en haar team hoe planten in teeltmuren efficiënter voedingsstoffen kunnen opnemen. Het voedsel dat in de muur wordt geteeld, wordt verzameld en geanalyseerd in het lab om te zien welke combinaties van licht, water en voeding de hoogste nutriëntendichtheid bereiken en de versheid van het voedsel in stand houden.

De juiste omgeving creëren
"Wat ik echt goed vind, is de efficiëntie achter het watergebruik van de teeltwanden. Ik vind het ook prettig dat de planten in een groeimedium groeien, dat het water en de voedingsstoffen vasthoudt die samen met de wortels een bodemmicrobioom opbouwen, in de teeltwand. De wortels moeten echt als wortels werken. Dat betekent ook dat er een manier is om micro-organismen en een wortelmicrobioom op te bouwen, die planten helpen bij het opnemen van voedingsstoffen. Planten nemen de voedingsstoffen veel effectiever en efficiënter op als ze worden aangevoerd door een biologisch proces."

Jill en Harvest Today streven ernaar bruikbare meststoffen voor de wanden te ontwikkelen die efficiënt kunnen worden gedoseerd. Het uiteindelijke doel is om een plantengemeenschap binnen de muren te creëren, die voordelen toevoegt die de ideale leefomgeving voor planten creëren.

Mogelijkheden creëren, lokaal
Volgens Jill is de visie van de Harvest Today-wanden dat ze overal en op elke grootte kunnen worden gebruikt, zowel voor persoonlijk als commercieel gebruik om groenten te telen. Ze suggereert dat de wanden bijvoorbeeld nuttig zouden kunnen zijn voor ziekenhuisinstellingen, zodat ze hun eigen voeding kunnen telen en er therapie omheen kunnen creëren.

"Niet alleen dat, maar ook op het gebied van schoolkantines zou een muur die verse producten voor de school levert en een leerplan eromheen toevoegt, perfect passen. Vooral in noordelijke of zuidelijke gemeenschappen waar ze duidelijk worstelen met seizoensgebondenheid, is dit een geweldige manier om het seizoen te verlengen."

Voor meer informatie: 
Aleeya Laureola
aleeya@harvest.today 
+1 303 468 7950 
7905 W. 120th Ave,
Broomfield, CO 80020, USA
Harvest Today
www.harvest.today 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven