Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Nord Stream 1 langer dicht, extra twijfel over wintervoorraden

De TTF-gasprijs lijkt (voorlopig) rond de 160 euro per megawattuur te balanceren. Zowel vrijdag als gisteren sloot de prijs op een nagenoeg gelijk prijsniveau af en ook vanochtend was er geen sprake van grote dalingen of stijgingen in de prijs, ondanks opnieuw slecht nieuws over de Russische gasaanvoer. In deze korte crisisupdate een gasgrafiek en de berichten over de gasaanvoer uit Rusland. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 18 juli op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform dat ook Europees van belang is. Klik hier voor de actuele prijzen. 

Bij Nu.nl lezen we, op basis van berichtgeving van de Financial Times, dat de Europese Commissie lidstaten volgende week gaat vragen om het gasverbruik onmiddellijk terug te brengen. Dat zou blijken uit een uitgelekt conceptdocument en in eerste instantie om vrijwillige gasvermindering gaan, al zouden er ook doelen in het document staan die gehaald moeten worden.

Het nieuws volgt op een waarschuwing van het energieagentschap IEA. Het agentschap zegt dat de alternatieven voor Russisch gas inmiddels niet meer voldoende zijn om de energievoorraden aan te vullen voor aankomende winter. 

Het Russische aardgasbedrijf Gazprom heeft laten weten dat sommige Europese landen niet meer via Nord stream 1 bevoorraad zullen worden. Gazprom wijst op 'overmacht', vanwege onderhoud aan een turbine. Meerdere klanten zouden door Gazprom met het slechte nieuws zijn benaderd, meldt BNR. Onder hen Uniper, het grote Duitse energiebedrijf dat Russisch gas importeert. 

Verder blijft Nord Stream 1 ook langer dicht. De leiding zou op zijn vroegst begin augustus open gaan, zo meldt BNR. "Ik denk dat het te vroeg is om hard te zeggen dat Nord Stream 1 echt dicht gaat, maar het wordt wel steeds waarschijnlijker", zegt Jilles van den Beukel, energie-analist van het The Hague Centre for Strategic Studies, bij de NOS