Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"CO2-afvang uit buitenlucht kan, maar is nu nog te duur voor glastuinbouwpraktijk"

De optie is er en in de glastuinbouw, waar men CO2 goed kan gebruiken, kijkt men er al langer naar: CO2 afvangen uit de buitenlucht. In een door Kennis in je Kas gefinancierde project ‘CO2 uit de buitenlucht’ heeft TNO de mogelijkheden in kaart gebracht voor de glastuinbouw om CO2 af te vangen uit lucht met een technologie die ‘Direct Air Capture (DAC)’ heet. Bij DAC wordt CO2 gewonnen uit de omgevingslucht en is externe levering van CO2 niet meer nodig. Vervolgens kan deze CO2 worden gebruikt ter verbetering van de productiviteit van de gewassen. 

Er zijn grofweg twee technologiestromen die gebruikt kunnen worden voor de DAC technologie: Adsorptie (met behulp van vaste stoffen) en absorptie (met behulp van wasvloeistoffen). Adsorptie lijkt interessant voor de glastuinbouw, omdat dit een vrij modulaire en flexibele technologie is, die daarom gemakkelijk is op en af te schalen afhankelijk van de specifieke behoefte van de tuinders. Absorptiesystemen zullen vooral interessant zijn wanneer grote hoeveelheden aan CO2 worden afgevangen (>100 kiloton CO2 per jaar). De meeste bedrijven en startups focussen momenteel op de ontwikkeling van adsorptietechnologie voor DAC.

Lees op Kas als Energiebron meer over het project en hoe TNO een theoretisch model gericht op de glastuinbouw heeft gemaakt. De conclusie is nu nog dat het voor nu nog niet kosten-efficiënt is. 

Publicatiedatum: