Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Stellingen voor trays goed voor arbeid én plant

Het lijkt een supereenvoudige oplossing en dat is het eigenlijk ook. "Toch zijn de verbeteringen die het met zich meebrengt op het gebied van arbeid substantieel," zegt David Dobos van Blackmore. Op de GreenTech van dit jaar in Amsterdam toonde David Dobos van Blackmore Air Tray Racks die zij samen met Van Schaik Racking Solutions hebben ontwikkeld. Deze stellingen stellen telers in staat om de behoefte aan arbeid in de kas te verminderen, problemen met bodemziekten te verminderen/elimineren en het gewicht van de wortelmassa te verdubbelen.

Dit is een bijkomend voordeel ten opzichte van de vermindering van het gebruik van plastic en het eenvoudig creëren van gunstige vermeerderings- en teeltomstandigheden die het telen in Air Trays met zich meebrengt. "Je moet geen problemen automatiseren alleen om ze te automatiseren," zegt David.

Air Tray Systeem
Het Air Tray systeem wordt inmiddels al vele jaren gebruikt door telers over de hele wereld. De lijn van wortellucht-snoeitrays werd ontwikkeld om het gebruik van plastic in de containerteelt te verminderen en tegelijkertijd de luchtstroom rond de wortelzone te maximaliseren en zo de wortelluchtsnoei te optimaliseren. In combinatie met een oplossing zoals Ellepots, kunnen telers werken met het substraat van hun keuze en zonder plastic trays voor eenmalig gebruik. Telers kunnen Air Trays vinden die specifiek zijn aangepast voor, maar niet beperkt zijn tot, bosbouw, fruit- en notenbomen, kwekerij, struiken, hennep en cannabis toepassingen. In de loop der jaren is de gepatenteerde Air Tray Technologies-familie uitgebreid met aanvullende teelttechnologieën, zoals automatiseringsoplossingen, air tray-rekken, luchttrays, en retailmogelijkheden.

De draadrekken die op de GreenTech werden getoond zijn een voorbeeld van hoe het bedrijf zijn oplossingen eenvoudig, goedkoop en toch effectief houdt.

Intern transport & automatisering
Air Trays zijn ontworpen om op draadrekken te passen, wat gunstig is voor intern transport. De speciaal ontworpen Air Tray-rekken passen perfect bij de Air Trays, waardoor de verplaatsing van planten in de kwekerij kan worden geautomatiseerd. "Het stelt telers in staat om bijvoorbeeld het verplanten en sorteren gemakkelijk te centraliseren. Breng niet de mensen naar de plant maar de planten naar de mensen," legt David uit.

Het draadrek zorgt voor de juiste en gelijkmatige afstand tussen de planten en het vangt het water op, zodat het uitspoelingseffect sterk wordt verminderd tot bijna nul. Dan is er nog de toegenomen luchtbeweging, terwijl telers meerdere planten tegelijk kunnen oppakken: tot 7 of 9 trays tegelijk. "En omdat de bewegingen worden geconsolideerd, wordt ook de verspreiding van ziekteverwekkers geminimaliseerd," voegt hij eraan toe. En hoewel 'automatiseringssysteem' misschien duur en ingewikkeld klinkt, is dit compleet het tegenovergestelde van het air tray technologiesysteem dat Blackmore creëerde.

Voor meer informatie:
Blackmore Company
info@blackmoreco.com
www.blackmoreco.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven