Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hitteplan actief

Dinsdag 19 juli code oranje wegens extreme hitte

Vanwege de extreme hitte geldt morgen code oranje in het zuiden van het land. In de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Zuid-Holland, Utrecht en Overijssel wordt vanaf 11:00 uur de waarschuwing actief. Pas in de loop van de avond is geen sprake meer van extreme hitte en geldt weer code geel. Vanaf maandag 18 juli is het Nationaal Hitteplan in werking getreden. 

Ondanks dat het in de avonduren niet meer extreem heet is, koelt het maar moeizaam af in ons land. Op veel plaatsen blijft de temperatuur ruim boven 20 graden in de nacht. Daar waar de temperatuur het hele etmaal boven 20 graden blijft, is officieel ook sprake van een tropennacht.

In de buurt van hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land
Op veel plaatsen in de zuidelijke helft loopt de temperatuur op naar 38 of 39 graden. Regionaal zijn waarden van ruim 39 of misschien zelfs wel 40 graden mogelijk. Dit zijn dan waarden op het platteland en in de schaduw. Daarmee komen we in de buurt van de hoogste temperaturen die ooit in ons land zijn gemeten. 

Het hitterecord ligt op 40.7 graden, gemeten op 25 juli 2019 in Gilze Rijen. Voor De Bilt staat het record op 37.5 graden, ook op dezelfde dag als het nationaal record. Morgen komen we dus in de buurt van beide records, maar het eventueel breken ervan zal erg krap worden. De kans dat we morgen een nieuw nationaal en/of officieel hitterecord kunnen noteren is nu nog 30%.

In stedelijk gebied nóg heter
In stedelijk gebied wordt het zelfs nog een flink stuk warmer dan op het platteland. Waar het in het buitengebied op de warmste plaatsen ruim 39 graden kan worden, kunnen thermometers in betegelde achtertuinen en in smalle zonnige steegjes waarden ver over 40 graden laten zien. De stenen in stedelijk gebied nemen overdag ook veel van de warmte op, waardoor het in de avond en nacht ook maar heel moeizaam afkoelt.

Het is dus zeker in bebouwd gebied nóg belangrijker om goed te drinken en voldoende verkoeling te zoeken. Beperk daarnaast fysieke inspanning op het warmste moment van de dag. 

Daarnaast worden alle voet- en fietspaden en autowegen ook ontzettend heet. De temperatuur van het donker gekleurd asfalt kan boven 50 graden uitkomen. Op sommige plaatsen in de volle zon wordt asfalt zelfs zacht door de extreme hitte. Bedenk dus goed dat wanneer je de hond uitlaat de pootjes op asfalt snel kunnen verbranden. 

Bron: Weeronline

Publicatiedatum: