Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ACM vraagt markt om reactie op rendementstoets

Warmteleverancier moet kosten vergoed krijgen, maar geen grote winsten maken

Warmteleveranciers ontvangen een financiële vergoeding voor hun diensten en de warmte die zij leveren. Die vergoeding moet echter wel redelijk blijven. Reden voor de Autoriteit Consument & Markt om er een beleidsregel voor op te stellen, die nu ter consultatie ligt. Het gaat om een beleidsregel voor een rendementstoets. 

Met de rendementstoets kan de ACM toetsen of warmteleveranciers geen onredelijk rendement behalen. Gebeurt dit wel, dan kan de ACM nader onderzoek doen naar de rendementen van warmteleveranciers en zo nodig ingrijpen in toekomstige warmtetarieven.

De rendementstoets is een tijdelijke maatregel die moet voorkomen dat warmteleveranciers meer dan redelijke rendementen behalen en zodoende het consumentenbelang beschermt. In de huidige Warmtewet is vastgelegd dat de ACM de maximumtarieven voor warmte vast moet stellen aan de hand van het ‘niet-meer-dan-anders-principe’. Dit betekent dat de ACM het leveringstarief moet vaststellen op basis van de gasreferentie.

De ACM heeft al vaker aangegeven er voorstander van te zijn tarieven vast te stellen op basis van de (efficiënte) werkelijke kosten van warmteleveranciers. Omdat de maximale warmtetarieven dan berekend worden op basis van de daadwerkelijke kosten van warmteleveranciers en een redelijk rendement, is het inzetten van de rendementstoets (die eigenlijk hetzelfde beoogt) dan niet meer nodig.

Bron: ACM

Publicatiedatum: