Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
opluchting na bericht Gasunie getemperd

Crisisupdate: Prijsverschillen elektriciteit nog groter dan voor gas op Europese markt

Op een stop van de gasuitvoer vanuit Nord Stream 1 was gerekend, op uitval van een groot deel van de Noorse gasaanvoer niet. Het resulteerde in een nieuwe piek in de gasprijs, waar sinds gisteren het topje weer vanaf is. In deze crisisupdate uitleg van de specialisten van AgroEnergy en Haags nieuws.



De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 14 juli op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform dat ook Europees van belang is. Klik hier voor de actuele prijzen. 

Bij AgroEnergy wijzen ze erop dat de afgelopen dagen de Noorse aanvoer na de verstoring weer toeneemt. Bovenop aanvoerverstoringen was er ook minder wind dan seizoensgemiddeld en daardoor was er meer vraag naar gas voor elektriciteitsproductie. Dit speelde vooral in het Verenigd Koninkrijk, stippen de specialisten aan, waardoor de daggasprijzen daar nog harder opliepen dan hier.

Voor de korte termijn tijdvakken augustus en september was de stijging beperkt. De korting op daggas is door de krappe aanbod/vraag verhouding verdwenen. De meest opvallende stijging volgens AgroEnergy is te zien op de lange termijn: komende winter tot met 2025. De wintergasprijzen zijn bijna 15 ct/m3 gestegen en de prijzen vanaf 2024 bijna 5 ct/m3. 

AgroEnergy wijst op ook een nadeel van de verzwakte euro voor LNG-inkoop. De LNG-prijzen in Azië zijn verder opgelopen, waarbij dit hier volgens de specialisten 'harder doortikt door de alsmaar verzwakkende euro.' LNG handelt in Azië voor augustus op 127 ct/m3, voor de komende winter op ca. 150 ct/m3 en voor de rest van 2023 op ca. 110 ct/m3. Dat is dus minstens 30 ct/m3 lager dan TTF (Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform dat ook Europees van belang is), rekent men voor. Gas in Frankrijk en Engeland is meer vergelijkbaar geprijsd met LNG in Azië. 

Qua elektriciteit valt op dat de prijsverschillen voor elektriciteit in Europa nog groter zijn dan bij gas. In Frankrijk betaalt men het dubbele voor een baseload 'Winter 22' ten opzichte van Nederland (12 juli: 840 versus 420 euro/MWh) en betaalt men in Duitsland 30-40 euro/MWh meer dan in Nederland voor baseload tot en met 2024. Dit is extra bijzonder, stippen de specialisten aan, omdat gas in Frankrijk duidelijk goedkoper is en in Duitsland rond TTF-niveau ligt. 

Voorspellen voor komende week blijft lastig. Wat AgroEnergy wel schrijft is dat het bericht van Gasunie van gisteren (een gastekort zou in Nederland niet aan de orde zijn deze winter, deelden wij ook gisteren in de crisisupdate) 'zou moeten leiden tot prijsdaling'. Dit omdat de meeste handelaren van mening zijn dat in de huidige prijszetting verwerkt is dat er geen gas meer uit Rusland komt. Lees hier de hele analyse van AgroEnergy uit week 28. 

Minister Jetten van Klimaat en Energie was er gisteren snel bij om bij de NOS te reageren op het bericht van Gasunie. De minister wil waken voor teveel opluchting en blijft hameren op gasbesparing. Ook wijst hij erop dat er 'geen 100 procent garantie' is en dat het scenario waar Gasunie vanuit gaat 'optimistisch' is. Wie er gelijkt krijgt, moet de tijd uitwijzen. 

Ook algemeen directeur Hans Grünfeld van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water, belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruikers in Nederland, tempert het enthousiasme in een reactie op het bericht van Gasunie. "Werkelijk alles moet meezitten als het gaat om een maximale LNG-aanvoer, het vullen van de bergingen, de afname van het gasverbruik, en de daadwerkelijke inzet van kolencentrales. Er zijn genoeg voorbeelden dat op zo’n cumulatieve randvoorwaardelijkheid geen verstandig beleid kan worden gevoerd. Volgens ons genoeg reden om zeer alert te blijven op de ontwikkelingen en tijdig in te zetten op alle mogelijke doelmatige maatregelen." Lees hier zijn hele reactie. 

Uit Haagse hoek kwam er ook nieuws over de bouw van een stikstoffabriek in Zuidbroek. Die fabriek moet buitenlands gas omzetten in gas dat wij hier kunnen gebruiken, zeg maar namaak laagcalorisch gas (zoals uit het Groningerveld komt). Er is haast geboden met de start van de fabriek en daarom komen er vanuit heel Europa vijfhonderd mensen om de fabriek af te bouwen, zo valt te lezen bij RTV Noord. 

Op het dashboard dat het kabinet sinds vorige week heeft beloofd wekelijks te updaten met gasmarktinformatie verschenen vanochtend nieuwe cijfers. Het vullen van de gasopslagen loopt zoals verwacht. Afgelopen week steeg de vulgraad tot 57,1%. Het gasverbruik in Nederland ligt t.o.v. 2019-2021 ruim 30% lager. 

Bekijk de gasmarktinformatie vanuit Den Haag hier. Onder meer onderstaande cijfers over de aanvoerbronnen van gas in Europa worden er gedeeld.

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland sprak een laatste KasTopics video voor de zomerstop in.

Tot slot van deze update een bericht over de brandstofprijzen. Die zijn nog steeds enorm hoog, maar wel aan het dalen. Dat blijkt uit cijvers van UnitedConsumers. De prijzen dalen al vier weken uit vrees voor een recessie, bericht Nu.nl. De Gemiddelde Landelijk Adviesprijs in Nederland op 15 juli 2022 bedraagt 2,343 euro per liter voor Euro95 en 2,198 voor diesel.

Bovenstaande tabel in het groot is te vinden bij UnitedConsumers.