Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Verplicht afschakelen gas komende winter zou in Nederland niet nodig zijn

De gasprijs lag vanochtend op het piekniveau van precies één week geleden. De TTF-gasprijs lag vanochtend om 10.30 uur om en nabij de 180 euro per megawattuur. In deze crisisupdate een nieuwe grafiek, naast nieuws over de gasvoorraden voor deze winter én over Duitsland dat nog dit jaar volledig stopt met import van Russische steenkool en olie. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 13 juli op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform dat ook Europees van belang is. Klik hier voor de actuele prijzen. 

Naast de enorm hoge gasprijs voor 2022 is ook een hele hoge gasprijs voor 2023 zeer zorgelijk. Voor kalenderjaar 2023 stijgt de gasprijs ook snel, deelt Nuon in uitleg bij een MarktRapport. "Op 7 juli werd een prijs van 144,29 €/MWh bereikt. Nooit eerder bereikte de prijs van gas voor levering in het volgende jaar dit niveau. Met een prijsstijging van 80% verdubbelde de gasprijs bijna in één maand tijd. De prijs was op 7 juni 80,41 €/MWh. Dat de prijsstijging op de gasmarkt nu niet alleen de korte termijn betreft, maar dat ook de langere termijn sterk oploopt, laat zien dat de markt blijvend verandert en de prijzen structureel naar een hoger niveau gaan." Lees hier het marktrapport, met daarin naast onderstaande grafiek onder meer ook grafieken voor de elektriciteitsprijzen, de CO2-prijs en de olieprijs.  


Gas TTF in euro's per megawattuur, grafiek via Nuon  

De Gasunie kwam vanochtend met nieuws over de gasvoorraad voor de winter. Gasunie Transport Services (GTS) heeft de gevolgen voor Nederland onderzocht van een mogelijk volledig wegvallen van Russisch gas in Europa gedurende een jaar. Hieruit blijkt dat er komende winter in Nederland geen gastekort hoeft op te treden, mits voldaan wordt aan een aantal randvoorwaarden. GTS verwacht daarom dat verplichte afschakeling van gebruikers in de komende winter niet nodig is. 

Een eventuele uitval van de leveringen van Russisch aardgas aan Europa kan voor Nederlandse gebruikers voldoende worden opgevangen in de aankomende winter, stelt Gasunie. Onder de gestelde voorwaarden vallen een grote LNG-aanvoer en vulling van de Nederlandse gasopslagen tot minstens 80%. Dat zou ook bij een langere onderbreking van Nord Stream 1 moeten lukken en zonder extra Gronings gas. 

Nederland, dat zelf voor 15% afhankelijk is van Russisch gas, is een belangrijke leverancier van laagcalorisch gas aan Duitsland, dat sterker van Rusland afhankelijk is voor gas. Uit de GTS-analyse blijkt dat Nederland het komende gasjaar (vanaf oktober 2022), onder de in het onderzoek geschetste condities, in staat is om maximaal 35 miljard m3 aardgas naar Duitsland te transporteren. Meer kan het Duitse binnenlandse transportnet niet aan. 


Lees hier het hele bericht van Gasunie. 

Duitsland zelf heeft ook nieuws. Duitsland stopt nog dit jaar volledig met import van Russische steenkool en olie. Dat heeft de Duitse staatssecretaris Kukies aangekondigd op een internationale energieconferentie in Australië, schrijft de NOS. Duitsland stopt op 31 augustus met de import van steenkool uit Rusland en op 31 december met de import van Russische olie. 

BNR bericht dat Gazprom twijfel zaait over het heropenen van Nord Stream 1. Gazprom zegt in een bericht op Twitter niet te kunnen garanderen dat de Nord Stream gaspijplijn na het groot onderhoud weer werkt. Het Russische staatsgasbedrijf heeft dat laten weten omdat het nog geen documenten heeft gezien waarmee een gasturbine die door Siemens in Canada werd onderhouden kan worden teruggegeven aan Rusland. Volgens Gazprom is die turbine noodzakelijk voor de veilige werking van gasleiding. 

Tot slot een bericht over het Nederlandse elektriciteitsnet. Dat zit ramvol en dreigt nog veel voller te raken als bedrijven van gas over willen schakelen op elektriciteit als energiebron. Om de problemen met het verstopte stroomnet tegen te gaan denkt het kabinet na over een miljardeninvestering in drie grote netbeheerders, schrijft de NOS op basis van een brief van de ministers Jetten en Kaag aan de Tweede Kamer. Het gaat om Enexis, Alliander en Stedin.