Bayer over Batavia

"Kansen voor bladluizen zijn stuk kleiner geworden"

De afgelopen weken ziet Bayer een toename van katoen- en groene perzikluis. Helaas neemt daarmee ook de kans op het Cucurbit Aphid-Borne Yellow virus (CABYV) toe.

Met bladluisbestrijders aan de basis is er weinig tot geen ruimte om bladluizen te accepteren. Daarom is het volgens de gewasbeschermingsmiddelenproducent goed dat er goed integreerbare middelen als Batavia beschikbaar zijn.

Batavia van Bayer heeft in voorjaar 2021 een toelating in komkommer gekregen. Met de komst van Batavia ziet Bayer dat de kansen voor bladluizen een stuk kleiner zijn geworden.

Batavia heeft een unieke tweezijdig systemische werking, volgens de producent. "Dit houdt in dat het niet alleen met de sapstroom mee naar boven gaat, maar ook naar beneden. Batavia verdeelt zich sterk naar de energie-vragende delen van de plant (kop van de plant) waarna er een langdurige bescherming optreedt."

De dosering van Batavia is 0,075% (75 mL/100 L water), indien nodig kan er een 2de bespuiting worden herhaald na 14 dagen.

Geen contactwerking
Batavia moet worden opgenomen door het insect en heeft géén contactwerking. Daarom is het belangrijk om bij een lage aantasting direct te spuiten, zorg voor een goede bladbedekking en een goede bladnatperiode, zodat Batavia opgenomen kan worden door het blad.
Proeven uitgevoerd op diverse locaties laten zien dat Batavia de plant voor weken kan beschermen tegen een hoge druk van katoenluis.

Veiligheid voor biologische bestrijders
Batavia is niet geheel veilig voor de spintroofmijt Phytoseiulus persimilis en galmuggen als aphidoletes aphidimyza en feltiella acarisuga. Verder heeft Batavia een 'zeer gunstig profiel' ten opzichte van biologische bestrijders.

Bron: Bayer Agro Nederland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven