"Omstandigheden nu ideaal voor inzet van Orius in aardbei"

Nu de temperaturen stijgen, neemt de tripsdruk in de aardbeienteelten snel toe. Hoog tijd om naast roofmijten ook de roofwants Orius-System in te zetten, vertelt Eline Braet, Crop Specialist berries bij Biobest Group.

Vooral in de doordragers kan de populatie trips ‘s zomers explosief groeien. De kweekzakjes met Amblyseius-System of Swirskii-System zijn dan niet meer voldoende. “Roofmijten zijn prima bestrijders, maar voeden zich enkel met de larven van trips. Om ook de volwassen exemplaren aan te pakken, doen telers er goed aan Orius-System in te zetten”, verklaart Eline.

Zomermaanden
Eline vervolgt: “Zodra er 10 cm gewas staat, kunnen er al wekelijks roofmijten worden verdeeld. Orius volgt pas later in de teelt. De werking van deze predator is namelijk afhankelijk van de temperatuur en daglengte.”

In de maanden mei tot en met september zijn de omstandigheden voor roofwantsen perfect. “Dus wanneer telers nu volwassen trips in hun bloemen waarnemen, kunnen ze gelijk starten met Orius-System.”

Mix van nuttigen
Trips tast de bloemen aan, die uitgroeien tot misvormde en bronskleurige vruchten. Deze hardnekkige plaag wordt het effectiefst bestreden met een mix van natuurlijke vijanden. Daarbij is het belangrijk om de nuttigen tijdig en regelmatig te strooien, zo blijven de verschillende populaties goed op peil. De aantallen zijn afhankelijk van de plaagdruk.

Duurzame verpakking
Sinds kort levert Biobest Orius-System in een 100% biologisch afbreekbare verpakking. Deze zorgt ervoor dat de roofwantsen in nog betere conditie bij de teler aankomen. Daarnaast kunnen de kartonnen bekertjes en het deksel worden achtergelaten in het gewas, zodat eventuele resterende volwassenen kunnen ontsnappen. Aan het einde van de teelt worden de verpakkingen dan samen met de plantenresten verwijderd. “Dat scheelt weer  tijd.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven