Spaanse telersvereniging Asaja-Almería maakt balans op over seizoen 2021/2022

"Energiecrisis Nederland en België geeft tomatenmarkt Almería wat ademruimte"

De Spaanse telersvereniging Asaja-Almería heeft haar balans van het voorbije seizoen gepresenteerd. Het is volgens de organisatie een atypisch seizoen geweest voor de telers in de provincie. "2021/2022 laat een bitterzoete smaak achter, want als we exclusief naar de prijzen kijken, zouden we kunnen denken dat de telers veel winst hebben gemaakt dit seizoen. De exorbitante stijging van de teeltkosten vertroebelt dat beeld echter volledig." 

In haar analyse van het voorbije seizoen benadrukte de provinciale voorzitster, Adoración Blanque, de trend van de afgelopen jaren waarin paprika met meer dan 12.627 hectare de tomaat van de leiderspositie verdrongen heeft in de provincie. Paprika, tomaat, komkommer, courgette, meloen en watermeloen zijn de producten die het voorbije seizoen de hoogste omzet hebben behaald. De totale omzet in de provincie steeg met 8,5%. 

Asaja uit haar bezorgdheid over de buitenteelt van watermeloenen. "Hoewel de prijs acceptabel was, is het voor de teler niet rendabel geweest vanwege het verlies aan kilo's." Het voorbije seizoen is de opbrengst met 20% gedaald wegens meerdere externe factoren.

"De teeltkosten zijn bepalend geweest voor het resultaat. De lopende uitgaven zijn in één seizoen met 30,8% toegenomen, wat neerkomt op gemiddeld € 16.516 meer per hectare. Als we bij de lopende uitgaven de verhoging van de afschrijvingskosten tellen, die € 6.602 bedragen of een toename van 49,5%, kunnen we besluiten dat de totale stijging van de jaarlijkse kosten op € 23.179 neerkomt, wat 34,5% meer is dan het voorgaande seizoen."

Het seizoen per product

Tomaat
Het tomatenareaal kromp met 3% en de opbrengst daalde met 14%. De gemiddelde prijs daarentegen steeg met 34% en de totale omzet met 14% ten opzichte van 2020/21. 

De organisatie benadrukt de minder grote concurrentie uit Nederland of België wegens de energiecrisis. "De gestegen teeltkosten hebben die landen ertoe gedwongen hun teelt af te schalen, wat ademruimte heeft gegeven aan de tomatenmarkt in Almería."

Paprika
Het paprika-areaal, nog steeds het grootste van alle groenten en fruit in Almería sinds drie seizoenen geleden tomaat werd voorbijgestoken, steeg met 2%. De opbrengst is echter met gemiddeld 9,5% gedaald en ook de gemiddelde prijs nam met 6% af. De totale omzet kromp met 14%. 

Courgette
Ook het courgette-areaal nam het voorbije seizoen met 2% toe, terwijl de opbrengst 22% moest prijsgeven. Daartegenover staat dat de gemiddelde prijs (€ 0,79 per kilo) 41% hoger lag dan vorig seizoen. De omzet steeg daarom met 33%. 

Komkommer
Asaja berekent voor het komkommerseizoen een zeer lichte afname van het areaal en een daling van 13% voor de opbrengst. De gemiddelde prijs (€ 0,61 per kilo) steeg wel met 29%, zodat de omzet met 12% kon plussen. 

Aubergine
Hoewel het aubergine-areaal er met 1,5% op vooruit ging, nam de opbrengst af. En hoewel de gemiddelde prijs steeg tot € 0,62 per kilo, daalde de omzet met 4,9%. 

Sperziebonen
Dit product blijft een neerwaartse trend vertonen door de hoge teeltkosten en de concurrentie vanuit andere landen. Het areaal beslaat slechts 95 hectare en de oogst komt neer op ongeveer 2.000 ton. De omzet daalde met 15%. Opvallend is echter de lichte stijging van de gemiddelde prijs, die uitkwam op € 1,78 per kilo. 

Meloen
Het meloenenareaal in Almería daalde het voorbije seizoen met 5% en de opbrengst met 38%. De gemiddelde prijs was € 0,70 per kilo, 159% meer dan het voorgaande jaar. De telers hebben de gestegen teeltkosten dus iets kunnen compenseren, maar dat was niet voldoende om van een winstgevende oogst te kunnen spreken.

Watermeloen
Het watermeloenenareaal in de kas is met 6% gekrompen, terwijl de opbrengst met maar liefst 41% daalde. De gemiddelde prijs schoot echter omhoog tot € 0,64 per kilo, wat heeft geleid tot een omzetstijging van 77%. 

De buitenteelt van watermeloenen loopt op z’n einde en Asaja wijst er al op dat de resultaten in dit turbulente seizoen niet de verhoopte winstmarges zullen opleveren, in tegenstelling tot de vroege watermeloenenteelt in de kas. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat de gemiddelde prijs door de forse daling van de afgelopen dagen ook nog licht zal afnemen.

Voor meer informatie:
Asaja Almería
asajaalmeria.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven