VBT-cijfers week 27

Piek in komkommerprijs en oranje valt op bij paprika

De komkommerprijs bij het VBT ging vorige week gelijk op met eenzelfde prijspiek in 2021. Daarmee lag de prijs dik tien cent boven het vijfjarig gemiddelde. De tomatenprijzen herstelden zich vorige week en tikten het gemiddelde weer aan. In paprika ligt de prijs alweer enkele weken onder het gemiddelde, met als positieve uitschieter oranje paprika. 

Inmiddels is de prijspiek in komkommer bij de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) alweer iets afgevlakt, ook in lijn met 2021. Toen lag de prijs vervolgens tussen week 30-35 onder het vijfjarig gemiddelde. 

In tomaat klom de middenprijs voor trostomaat op naar net geen 49 eurocent per kilo. Losse tomaten leverden over heel week 27 een middenprijs van afgerond 56 eurocent per kilo op. Een prijs die voor de eerste volle juliweek uitkomt op het vijfjarig gemiddelde en precies tussen de prijslijn van 2020 en 2021. 

In paprika gaat het moeizaam met de prijzen. Enkel tussen pakweg medio mei en medio juni en bij de start van het seizoen wilde de prijs boven die van het vijfjarig gemiddelde blijven. De laatste weken ligt de prijs over de hele linie onder het vijfjarig gemiddelde. 

De uitschieter in paprika is oranje. Hier ligt de prijs ruim boven het vijfjarig gemiddelde. Oranje is echter niet de kleur met de grootste volumes, dus over de hele linie zet het voor de middenprijs van paprika niet al te veel zoden aan de dijk. 

Als we naar de andere glasteelten kijken zien we in week 27 een stijging van de gemiddelde kiloprijs voor aubergines naar 69 eurocent, een stuksprijs voor groene courgettes die met net iets meer dan 7 eurocent laag ligt en weinig grote prijsbewegingen in sla. In de zachtfruithoek stegen voor alle aardbeirassen de middenprijzen, terwijl voor frambozen en bramen de prijzen iets inleverden. 

Bekijk hier via de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij en hier de weekcijfers voor groenten en fruit over week 27. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven