"Voor elk ras met software en sensoren het juiste evenwicht tussen generatief en vegetatief"

Jordan Hascoet, een jonge tomatenteler uit Bretagne, heeft ervoor gekozen om voorrang te geven aan de smaakkwaliteit van zijn tomaten. Dat doet hij via een aangepaste rassenoriëntatie en hoge geleidingsniveaus. Voor elk van zijn tomatenrassen moet hij het beste evenwicht tussen generatief en vegetatief zien te vinden. Hierdoor is  het nauwgezet in de gaten houden van het gewas voor hem van essentieel belang.

In 2020 heeft Jordan het teeltbedrijf van zijn ouders overgenomen. Zijn ouders hebben hun bedrijf in 1989 opgericht door de eerste kassen te bouwen in Cléder (gelegen in het departement Finistère). Geleidelijk aan hebben zijn ouders zich vervolgens, behalve onderdeel te zijn van Coöperatie Prince de Bretagne voor de afzet van hun producten, gespecialiseerd in het telen van tomaten en aardbeien.

Jordan heeft altijd meegeholpen op het teeltbedrijf. In 2012 begon hij er als werknemer en twee jaar geleden nam hij uiteindelijk de leiding van het bedrijf op zich. Op dit moment beschikt het bedrijf over 4,5 hectare kassen, waarvan 3,3 hectare bestemd voor de tomatenteelt. De rest wordt voornamelijk gebruikt voor het telen van aardbeien en enkele diversificatiegewassen (waaronder frambozen en kleine paprika's). De aardbeienteelt is als gevolg van de hoge arbeidskosten aanzienlijk kleinschaliger geworden.

Hoge geleidingsniveaus
De teeltkeuzes van Jordan hebben zich in de loop der jaren verder ontwikkeld, met een zeer duidelijke verschuiving in de richting van de smaakkwaliteit, dankzij een aangepaste rassenoriëntatie en teeltmethoden die hoge geleidbaarheidsniveaus bevorderen. Deze keuzes hebben hem er ook toe gebracht zijn commerciële strategie te wijzigen en van coöperatielid over te stappen naar onafhankelijk teler. "Het onafhankelijk zijn geeft me meer vrijheid in het maken van mijn strategische keuzes en een consequentere valorisatie," legt Jordan uit. De afzet van de diverse producten is nu toevertrouwd aan een leverancier die ze verhandelt onder het merk 'Saveurs du Bout du Monde' en/of onder 'Le 13', het telersmerk.

Geleidingsniveaus
Voor het telen van tomaten maakt Jordan al een tijdje gebruik van steenwolsubstraat. "Telen op kokossubstraat veroorzaakt te veel onregelmatigheden en je hebt te maken met te veel onbekende factoren. Met steenwolsubstraten kunnen we er zeker van zijn dat we elk jaar op dezelfde basis beginnen", stelt de agrariër, die al enkele jaren werkt met 10 cm hoge GT Master-blokken. "Al vanaf het begin is het mijn doel geweest om het geleidingsniveau te verhogen, wetende dat ik altijd twee soorten planten ontvang, van twee verschillende kwekers: Beekenkamp en Technosem. De eerste kweker maakt gebruik van sub-irrigatie en biedt planten aan met een hoog geleidingsniveau. De tweede kweker maakt gebruik van traditionele irrigatiemethoden en levert blokjes met een lager geleidingsniveau. Bij het planten moet alles op elkaar worden afgestemd. Om het gewenste geleidingsvermogen te kunnen krijgen, is echter ook noodzakelijk om minder water te gebruiken en de blokken te drogen, met het punt dat het substraat daarna weer op de juiste manier moet worden bevochtigd. Met het GT Master-blok en een nauwgezette opvolging met behulp van GroSens-sensoren kan ik mijn doelen bereiken," vertelt Jordan.

Aanpassing van het e-Gro-platform aan het profiel van zijn bedrijf
Jordan werkt met een Hortimax-klimaatcomputer en een netwerk van oudere en nieuwere GroSens-sensoren. Gezien zijn interesse in de opvolging en analyse van de geregistreerde gegevens in zijn kassen, werkt hij actief en constructief mee aan de verbetering van het e-Gro softwareplatform. Daartoe onderhoudt hij zeer regelmatig contact met de technische teams.

Op zijn bedrijf is Jordan vooral geïnteresseerd in de bewaking van het evenwicht van de planten en dat kan hij voor elk ras beheren en bewaken, elk ras dat gemakkelijk kan worden geïdentificeerd via het dashboard van de software. Wat voor hem belangrijk is, is dat hij de ontwikkeling van de gegevens kan volgen.

"Voor elk ras moet de cursor worden ingesteld die het juiste evenwicht bepaalt tussen generatief en vegetatief. Het e-Gro-platform moet dus aangepast aan het profiel van het bedrijf waar het wordt ingezet, vooral van belang voor telers zoals ik die met veel verschillende rassen werken. Een van de belangrijkste voordelen van de GroSens-sensoren die de geleidbaarheid in het substraat meten, is dat ze de juiste aanwijzingen geven om 's ochtends de eerste irrigaties voor te kunnen bereiden, bijna een dag vóór de gegevens van het drainagesysteem dat zouden aangeven."

Voor meer informatie:
Grodan 
grodan.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven