Casey Whelan, Occo Innovation:

"We zijn dicht bij echte meeldauw resistente cannabis cultivars"

"Als het gaat om het veredelen van nieuwe cultivars regeert de THC-potentie nog steeds onder telers. Maar de belangrijkste manier waarop we binnenkort het leven van een teler kunnen verbeteren, is met resistentie tegen ziekten," zegt Casey Whelan, VP Genetics Business Development bij Occo Innovation. Occo is de teelt- en genetica divisie van Aurora Cannabis Enterprises in Canada.

Ze zijn er trots op dat ze de eersten zijn die een begrip van de cannabisplant op genomisch niveau toepassen op de veredeling. "Hierdoor hebben we een grondig inzicht in welke delen van het genoom verantwoordelijk zijn voor de eigenschappen waarnaar we op zoek zijn. Bovendien kunnen we met ons veredelingsprogramma een constant verbeterende pijplijn van nieuwe genetica in stand houden, waardoor telers zich kunnen onderscheiden."


Casey WhelanVoordelen van de genomische benadering

Whelan legt uit dat Occo het eerste bedrijf was met een genomische benadering van cannabisveredeling. "Voor iedereen die in de tuinbouw heeft gezeten is er niets al te revolutionairs aan wat wij doen. Wij waren echter de eersten die deze benadering op cannabis toepasten, omdat de plant al zo lang verboden is. Daardoor begrijpen we welke delen van het genoom verantwoordelijk zijn voor bepaalde eigenschappen."

Volgens Whelan biedt selecteren op dit niveau voordelen ten opzichte van de traditionele aanpak van feno-jacht. "Wij zijn in staat om veel meer zaden te verwerken dan een typische feno-hunter kan. Op jaarbasis worden er meer dan 10.000 zaden geplant, die in de loop van onze teeltcycli worden geselecteerd. Tegen de tijd dat we klaar zijn hebben we 40-50 cultivars over. Bovendien kunnen we vrij snel toegang krijgen tot specifieke eigenschappen. Het is geen kwestie van wachten tot de planten opgroeien en we ze na de oogst kunnen bekijken. We kunnen gewoon door naar een klein weefselmonster te kijken weten of we de eigenschappen krijgen waarnaar we op zoek zijn of niet."

Ziekteresistentie en differentiatie
Volgens Whelan is THC-potentie nog steeds de nummer één eigenschap waar telers om vragen als het gaat om nieuwe cultivars. Whelan verwacht echter dat de THC-potentie vrij snel zal afnemen. "We zitten momenteel in de lage dertig wat THC-potentie betreft. Ons team denkt dat we op het punt staan om geen verdere winst meer te zien in termen van THC, omdat de plant niet in staat zal zijn om hogere potentieniveaus aan te houden. We merken nu al een verschuiving in de vraag naar terpenen. Daarom ontdekken we voortdurend nieuwe terpenen en zoeken we uit welke verantwoordelijk zijn voor een bepaalde zintuiglijke ervaring."

Een ander belangrijk aspect waar Occo aan werkt is ziekteresistentie. "Ziekteresistente cultivars zullen binnenkort de belangrijkste manier zijn waarop we de teelt voor telers kunnen verbeteren. We zijn dicht bij het in kaart brengen van de genen die verantwoordelijk zijn voor de resistentie tegen echte meeldauw die we vervolgens in alle commerciële cultivars kunnen opnemen. Cannabistelers hebben al generaties lang te maken met meeldauwproblemen die desastreuze en kostbare gevolgen kunnen hebben voor de teelt. Daarom zullen we met onze resistente variëteiten de teelteconomie voor telers echt verbeteren."

Hoewel het bedrijf zowel telers voor medisch gebruik als telers voor recreatief gebruik in gedachten heeft, is de markt voor volwassen gebruik de markt waar ze de meeste vraag naar krijgen. "De medische markt heeft de neiging om een beetje 'plakkeriger' te zijn, zoals we het noemen. Gebruikers hebben bepaalde producten die goed voor hen werken en ze hebben de neiging om bij die producten te blijven. De markt voor recreatief gebruik is daarentegen veel wispelturiger. Het lijkt wel of mensen elke week op zoek zijn naar iets nieuws in de schappen. We horen van LP's voor volwassenengebruik dat de meeste van hun producten een levensduur van ongeveer 6-12 maanden hebben, waarna ze naar iets anders moeten overstappen. Dat is ook de reden waarom een teeltprogramma als het onze zeer gunstig is voor telers. Elke zes maanden hebben we zo'n 20-30 gloednieuwe commerciële cultivars, waarmee we telers helpen differentiatie te creëren."

Voor meer informatie:
Occo
www.occoinnovation.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.