Rwanda zet in op modernere teelt om export en jonge telers te ondersteunen

De afgelopen jaren heeft Rwanda gewerkt aan het verhogen van zijn tuinbouwproductie om de voedselzekerheid en economische ontwikkeling van het land te verbeteren. Het Afrikaanse land doet dit onder meer door te investeren in de tuinbouwsector. Een van de teelttechnologieën die wordt onderzocht, is hydrocultuur

De Rwandese overheid heeft met verschillende partners samengewerkt om telers op te leiden in traditionele tuinbouw en hydrocultuur. Tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend. Telers vertellen dat hun oogst en inkomens hoger zijn. Daarnaast investeert de overheid fors in de gehele agrarische sector, niet alleen in de tuinbouw, met bijzondere aandacht voor exportmogelijkheden.

"De tuinbouwsector hier is gericht op het produceren van kwaliteitsproducten voor de lokale en internationale markt", zegt Etienne Niyigaba, CEO van Youth Engagement in Agriculture Network (YEAN), een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ondersteunen van telers.

De uitdagingen van de sector aanpakken
Maar voordat de sector van een concurrentievoordeel kan genieten, moeten er enkele uitdagingen worden aangepakt, vervolgt Etienne. "Verschillende aspecten hebben verdere ondersteuning nodig, zodat het geheel soepel kan functioneren. Er is bijvoorbeeld nog steeds een wijdverbreid gebrek aan geschoolde arbeidskrachten die geavanceerde en moderne technologieën kunnen bedienen. Bovendien hebben we meer gerichte grondstoffen van hogere kwaliteit nodig." Volgens Etienne zijn de beschikbare meststoffen in Rwanda bedoeld voor algemeen gebruik. In de tuinbouw ontbreekt het dus aan maatwerk.

Een marktstrategie
Een benadering op maat en een algehele verbetering van de teelt uit de grond zou ook een direct positief effect hebben op de markt, wat een ander pijnpunt is in de Rwandese teelt.

"70-80% van de bevolking hier zijn kleinschalige telers en ze telen allemaal dezelfde gewassen", legt Etienne uit. "Dit betekent dat seizoensgebondenheid troef is op de markt. Grote hoeveelheden van dezelfde producten komen tegelijk op de markt terecht en de prijzen zijn dus laag. Telers verdienen niet zoveel. Met hydrocultuur kunnen we het hele jaar door verschillende gewassen telen en een strategie ontvouwen om de markt te betreden, zodat iedereen een eerlijk deel van de winst krijgt." Daarnaast moet echter ook de opslagcapaciteit worden vergroot en de infrastructuur worden verfijnd, zodat de houdbaarheid van het product wordt verbeterd.

Naast de algehele verbetering van de interne infrastructuur, is de Rwandese regering gefocust op het leggen van de basis om de exportmarkt toegankelijker te maken. "Daartoe heeft de regering een tuinbouwexportcommissie opgericht", zegt Etienne.

Exportkansen kunnen gemakkelijk worden gegrepen als de kwaliteit van het product voor zich spreekt. Daar steekt de Rwandese overheid veel energie in. "Ze heeft irrigatie-infrastructuur opgezet om de besproeiing efficiënter te maken en minder water te verspillen. Tuinbouw is hier van oudsher voornamelijk afhankelijk van de regen", merkt Etienne op. "Maar het belangrijkste is dat ze jonge mensen opleidt tot bekwame telers, technici en agronomen, waarbij voortdurend het belang van de exportmarkt wordt benadrukt."

Voor meer informatie:
Youth Engagement in Agriculture Network 
Tel: +250 788 845 727 (Rwanda)
info@yeanrwanda.org 
yeanagro.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven