Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Hartje zomer kijkt iedereen naar gas

Wie een jaar geleden had gezegd dat hartje zomer de gasprijzen richting de 200 euro (!) per megawattuur zouden stijgen, was voor gek verklaard. Inmiddels kijkt niemand er meer van op. Angst regeert en dan moet de winter nog beginnen. In deze crisisupdate meer over de oorzaken achter het oplopen van de gasprijs en ook een blik op de ons omringende landen.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 7 juli op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Klik hier voor de actuele prijzen.  

Maandag gaat gaspijpleiding Nord Stream 1 in onderhoud tot 22 juli. Er is gerede twijfel of na het onderhoud Rusland de aanvoer weer opschroeft van 0 naar 40%, zoals nu het geval is. 

Analysebureau Wood Mackenzie heeft becijferd dat bij het volledig stilvallen van Nord Stream een Europese vulgraad van slechts 54% bereikt wordt op 1 november, schrijft AgroEnergy in haar weekupdate. Als vanaf 22 juli weer 40% van de capaciteit gebruikt wordt dan komt de vulgraad rond 69% uit op 1 november. In beide gevallen wordt daarmee de vulgraad van 80% die is gewenst niet gehaald. 

In de weekupdate van AgroEnergy staat men ook stil bij de gasaanvoer uit Noorwegen, die stabiel is gebleven ondanks stakingsdreiging. De staking is inmiddels van de baan. Belangrijker nog voor het Europees gasaanbod is LNG. Het dure vloeibare gas is momenteel de belangrijkste gasbron van Europa. In dat kader is levering in de Eemshaven belangrijk. RTV Noord bericht erover. 

De gasmarkt is wispelturig met bijvoorbeeld gisteren 'op en neer stuiterende' prijzen voor de korte termijn, stippen de energiespecialisten aan, maar ook de elektriciteitsmarkt is dat. Afgelopen week werd zeven keer noodvermogen afgeroepen. 

Als we kort naar buurlanden kijken dan valt op dat de Franse elektriciteitsprijs voor het vierde kwartaal de laatste weken opgelopen is naar 800 €/MWh door de slechte beschikbaarheid van kerncentrales en de verwachte krapte in de markt de komende winter. Duitsland keurt naar alle waarschijnlijkheid morgen fase 2 in het gasnoodplan goed. Daarmee is er juridische grondslag om maatregelen tot uitvoer de brengen, wijst AgroEnergy aan. In haar weekupdate zet men de maatregelen op een rijtje en kijkt men ook vooruit naar de komende energieweek. Lees hier de hele update.

Glastuinbouw Nederland slaakte een nieuwe noodkreet deze week en wees ook op verkeerde cijfers die circuleren. Regionale media pakten dit bericht op, tot tevredenheid van de belangenbehartiger. 

Glastuinbouw Nederland blijft ondertussen hameren op wat de glastuinbouw allemaal bijdraagt en welke belangrijke rol men in de energietransitie heeft. Tijdens het Commissiedebat Tuinbouw van deze week overhandigde voorzitter Adri Bom-Lemstra een onlangs hiervoor opgesteld boek. 

Greenport Duin- en Bollenstreek wijst op een recente brief vanuit Greenports Nederland over het stilvallen van de SDE-subsidie bij de huidige hoge energieprijzen. Lees de brief hier.